חפש בבלוג זה

יום ראשון, 24 ביולי 2011

ספרים אלקטרוניים וספרי לימוד בארה"ב: הכניסה החדשנית של קינדל 3


 התפתחות חדשנית בארה"ב תאפשר לסטודנטים ולתלמידים לשכור ספרי לימוד עבור קורא הספרים האלקטרוני שלהם מסוג קינדל 3. 

 השירות החדש של אמזון מאפשר לתלמידים/סטודנטים לשכור את הספרים שלהם לזמן לו הם זקוקים להם. אין צורך להשקיע בספר יקר מאוד אם הסטודנט/תלמיד זקוק לספר רק למספר חודשים. הספרים יהיו זמינים לסטודנטים/תלמידים מכל מכשיר שמריץ את תוכנת קינדל. ההערות של הסטודנטים יהיו זמינים עבורם בענן. והיו זמינים עבורם לפעם הבאה שבו לשכור את אותו הספר. כרגע לא כל ספרי הלימוד נמצאים בארכיון של אמזון, אך היא בדרך לשם. חברת אמזון מעודדת עתה מפתחי תוכנה בארה"ב לפתח יישומים ייעודיים לחומרי למידה וספרי למידה עבור מערכות קינדל 3 . 
היבטים כלכליים
ניתן יהיה להשכיר ספר לימוד דיגיטאלי לתקופה שבין 30 ל360 ימים ובכל רגע ניתן להמיר את ההשכרה לרכישה טלקבל על כך זיכוי יחסי .
עפ"י חברת אמזון , החסכון הכספי לתלמידים או לסטודנטים יגיע ל80% בהשוואה לספר לימוד מודפס חדש שיש לרכוש אותו.
 עפ"י הערכות שונות שוק ספרי הלימוד בארה"ב נאמד במיליארד דולר והכניסה החדשנית של אמזון לפלח שוק זה יכולה להניב להם רווחים משמעותיים.
מקור 2 :   Kindle Textbook Rental: Rent Textbooks On Kindle & Kindle Apps

יום רביעי, 13 ביולי 2011

החלק הארי של החיפוש - מנוע חיפוש חדשני


מפתחי תוכנה לא מעטים ניסו בשנים האחרונות להתחרות עם אלגוריתם החיפוש של גוגל. אבל קשה מאד להתמודד מול ענקית החיפוש בתחומי אלגוריתם החיפוש שלה ההולך ומשתכלל כל הזמן (ההערכה היא שקרוב ל800 מהנדסי תוכנה בחברת גוגל ובמרכזי הפיתוח שלה ברחבי העולם שוקדים כל הזמן על המשך ופיתוח אלגוריתם החיפוש  המשוכלל והמורכב ). בסופו של דבר, מרבית השחקנים החדשים שניסו לעלות על הבימה ולהציג מנוע חיפוש חדשני יותר נכשלו במהלך שלהם וחלקם הגדול נעלם במשך השנים מן השוק. 


  הואיל ולא ניתן להתחרות בגוגל בשדה של אלגוריתם איחזור מידע אנו רואים לאחרונה ניסיונות להתמודד עם גוגל בשדה של שימושיות החיפוש, כלומר בתחומי ארגון ממצאי החיפוש והצגתם. אחד הניסיונות המוצלחים של מנוע חיפוש עם מישק חיפוש ידידותי ומעניין נקרא SearchLion. כאשר מתקבלות תוצאות החיפוש ניתן לפתוח בחלק הימני של מסך המחשב את המסמך או האתר ולהמשיך לראות את רשימת התוצאות מצד ימין. פעולה זו מקלה רבות על  בקרת הניווט של ממצאי החיפוש לכן , לא צריכים עוד לנוע אחורה וקדימה עם ממצאי החיפוש. כפי שניתן לראות בצילום המסך כאן , ניתן לראות במבט אחד כולל את האתר ששפותחים אותו ואת רשימת התוצאות . 


 תכונה נוספה שיש בה על מנת להקל רבות על החיפוש היא סרגל חיפוש ובו טאבים למיון הממצאים עפ"י סוגי מקורות מידע כגון סרטי וידאו בלוגים, תמונות, חדשות ונתוני מידע מתוך טוויטר.  


  סרגל מיקוד מקורות מידע זה מצוי הן במסך החיפוש הראשי של מנוע החיפוש  searchlion  והן בראש החלון מצד ימין שפותחים על מנת לראות את האתר/מסמך/מאמר. 

 
מפתחי האתר לא השקיעו כלל בפיתוח אלגוריתם חיפוש והם מבססים את הפתרון על חיפוש משולב במנוע החיפוש של גוגל ובינג . התוצאה המיטבית היא פתרון כולל לאיחזור מידע שבהחלט כדי להתנסות בו. התחזית שלנו היא שתוך שנה מומחי גוגל יאמצו את תצורת הניווט הזו גם אצלם במנוע החיפוש או שיירכשו את חברת הסטראט-אפ שפיתחה את היישום. 

ראה גם:

יום רביעי, 6 ביולי 2011

תוכנות אינטרנט לניהול מידע אקדמי: בין הרצוי למצוי


ה RefWorksהיא תוכנת אינטרנט יעילה לניהול מקורות מידע, המאפשרת לייבא פריטי מידע מתוך מגוון מקורות כגון: מאגרי מידע, קטלוגים, ספרים, כ"ע אלקטרוניים ואתרי אינטרנט, לארגן אותם וליצור רשימות ביבליוגרפיות במגוון סגנונות ציטוט
התוכנה זמינה 24 שעות ביממה, מכל מחשב ומכל מקום בחיבור לרשת האינטרנט, וחופשית לסטודנטים ולסגל אוניברסיטאות ( אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת חיפה כרגע). 

התוכנה מאפשרת שילוב הערות בעברית ונתונים בעברית ובאנגלית במקביל והיא מאוחסנת בענן שרתי אינטרנט בחו"ל עם הרשאות לסטודנטים ולמרצים בישראל. 



בעזרת RefWorks ניתן     :
ליצור ולארגן מאגר אישי של רשומות ביבליוגרפיות
לייבא פריטי מידע מקטלוגים וממאגרי מידע רבים
לבצע חיפוש במאגר האישי שלכם ב-RefWorks
ליצור רשימה ביבליוגרפית בהתאם לסגנון הרצוי MLA, APA וכו
לשתף עמיתים, מתוך ומחוץ לקמפוס.



  • . עד כה נפתחו כבר למעלה מ-700 חשבונות.

יישומים אחרים 

מול התוכנה של RefWorks (העולה כסף למי שנמצא מחוץ לקמפוסים הנ"ל) קיימת תוכנה חינמית בשם Conntoea לניהול מידע ביבליוגראפי לחוקרים ולסטודנטים לתארים גבוהים. אין לה את כל המאפיינים של RefWorks אך מנסיוני היא בהחלט נותנת  פתרון סביר וידידותי לניהול מידע אקדמי.  אגב, אפשר לכתוב בה הערות נלוות גם בעברית.


 
 
ראה גם :

מערכת Mendeley  לניהול מידע אקדמי – כלי עזר יעיל לחוקרים ולאנשי מקצוע


יום שני, 4 ביולי 2011

אני "והקינדל" אחרי חודש – רפלקציה

כאשר קיבלתי בדואר המהיר את קורא הספרים האלקטרוני קינדל 3 מתוצרת חנות אמזון רעדו ידי מהתרגשות ובמהירות פתחתי את האריזה.
במקביל לטעינה של הקינדל בחשמל התחלתי ללמוד את דף ההסבר וההנחיות. ההנחיות הטכניות היו מאירות עיניים ותוך חצי שעה כבר הבנתי כיצד לתפעלו. אני מניח שאצל קוראים אחרים התובנה הטכנית היתה מגיעה יותר מהר , אולי תוך רבע שעה.

המכשיר הדיגיטאלי הנקרא קינדל 3 הוא פשוט מאד להפעלה, יש לו כרטיס אלחוטי ( wi-fi) המאפשר להתחבר לחנות המקוונת של אמזון מכל מקום באינטרנט ואכן תוך דקות ספורות הגיע למכשיר הקינדל שלי בכפר סבא הספר הראשון שהזמנתי באינטרנט : תולדות חייו של הסופר האמריקאי ג'.ד. סלינג'ר ( כן זה שחיבר את הספר הנהדר "התפסן בשדה השיפון") . הספר הביוגראפי יצא לפני כמה חודשים בארה"ב והוא נקרא באנגלית  J. D. Salinger: A Life.

 כאן מתחילה ההפתעה הראשונה שלי ועוד יגיעו כמה : ספר אלקטרוני חדש שיוצא לאור בארה"ב אינו יותר זול מספר מודפס ! מחיר הספר המודפס בארה"ב הוא  16 $ ומחיר הספר האלקטרוני הוא 15$. יחד עם זאת צריך להוסיף למחיר הספר המודפס עוד כ8$ הוצאות משלוח בדואר וגם לא מעט טרדות בשחרור מבית הדואר בכפר סבא שתמיד תמיד עמוס בתורים ארוכים. הספר האלקטרוני שוגר למכשיר הקינדל שלי תוך דקה וחצי ומדובר בספר בן 450 עמודים.

נחזור לתפעול המכשיר לרגע , יש לו 2 כפתורים בצד:  דפדוף אחורה וקדימה, הטקסטים מוצגים במסך הממוחשב בצורה חדה ובהירה יותר מאשר אותיות דפוס, בוודאי הרבה יותר ברור וחד ממסך מחשב. תכונה זו מתאפשרת בזכות השימוש בדיו אלקטרוני , פטנט הנקרא באנגלית E-INK  .

גולת הכותרת מבחינתי היה המילון הממוחשב של אוקספורד המשולב במכשיר. כאשר מילה באנגלית אינה נהירה לך ( ואנגלית היא שפה עשירה מאד גם למי ששולט בה היטב) מציבים את הסמן על המילה ומייד מופיע למעלה או למטה ההסבר הלשוני של המילה , כולל דוגמאות. כמובן. המילון הוא אנגלי-אנגלי אבל הוא מעולה. 

 אח"כ התברר כי אין מספרי עמודים בספר האלקטורני  אלא רק אינדקטור המראה כמה אחוזים קראת אז כיצד מוצאים את העמוד הנכון שקראת בו? , ובכן , המערכת הממוחשבת של מכשיר קינדל  3 זוכרת תמיד היכן היה העמוד האחרון שקראת ומחזירה אותך לאותו עמוד ואותה שורה, גם כאשר מכבים את המכשיר וחוזרים אליו למחרת. כן , ואפשר להגדיל אותיות ולשנות את תצורת הדף עפ"י בחירה .

טוב , נעבור מהמגרש הטכני למגרש  החוויתי. בהתחלה היה לי קשה להתרגל לספר האלקטרוני וקשה לקרוא עמודים מפוצלים שהם קטנים. אמרתי לצוות שעובד איתי במשרד (מרכז המידע של מכון מופ"ת) שאני בטוח כי מוקדם עדיין להספיד את הספר המודפס וכי המכשיר הדיגיטאלי יגיע במהירות לאחת המגירות בשולחני. 

 ואז אחרי יומיים של קריאה (6 פרקים באנגלית) התחילה האונה השמאלית שלי במוח לאותת פתאום על שינוי, כלומר,שהיא בעצם נהנת מהמצב, כלומר המערכת הקוגנטיבית שלי התחילה בהדרגה להסתגל לקריאה בספר אלקטרוני ואחרי ארבעה ימים כבר לא הנחתי אותו מידי. 

 בדרך כלל,  אני מקדיש לקריאת ספרים את סופי השבוע והנה במהלך כל השבוע לא הפסקתי לקרוא במסך האלקטרוני של הקינדל.  לתומי חשבתי שאולי הספר מרתק (מה שנכון) ולכן נכבשתי בקסמו , אבל אז החלטתי להזמין ספר נוסף מאמזון לקורא האלקטרוני שלי והוא כמובן נטען תוך חצי דקה, רק 300 עמודים.  מדובר על ספר לא קל לקריאה, זכרונות של ניצול שואה החי כיום בארה"ב וכתב על כך באנגלית, לא ספר חדש ולכן מחירו היה רק 4$ . עצרתי לרגע את קריאת תולדות חייו של ג'י.ד סלינג'ר ועברתי אל תלאות השואה באירופה, פחות מרנין והרבה יותר מדכא ובכל אופן גם כאן בלעתי בשקיקה את הספר האלקטרוני תוך יומיים. 

גילוי נאות : אכן הייתי מכור פעם לקריאת ספרים אבל זה היה בתקופת ילדותי וגיל ההתבגרות בשנות ה-50 וה-60 בעיר נתניה. והנה אחרי 48 שנים "ההתמכרות חוזרת" בגדול בזכות הספר האלקטרוני. מאחר ואני מידען וסקרן במקצועי הנוכחי התחלתי לחקור והסתבר כי אחרי שהקוגניציה שלנו מתרגלת לפורמט של הספר האלקטרוני ומתגברת  בקושי על בעית הפער הקוגנטיבי, אז לאחר מכן,  חווית הקריאה הופכת להיות הרבה יותר עזה גם כאשר בטלביזיה מדברים על שבירת המצור על עזה. 

 בינתיים "ההתמכרות לקריאת ספרים" בקורא האלקטרוני של קינדל 3 נמשכת והיא נוספה לשלל ההתמכרויות הקיימות אצלי, כגון האזנה לגא'ז ועוד. השאלה היא עתה מה עושים עם כל מאות הספרים המודפסים במדפים אצלי בחדר העבודה?  

"קינדל 3 , קורא הספרים האלקטרוני של אמזון, ממחיש את חשיבות יכולת החיפוש הפנימית בתוך ספרים";

לקינדל החדש של אמזון יתרונות רבים – הן מול אייפד של אפל, והן מול מתחרים ישירים כמו סוני וברנס אנד נובל. הוא אמנם אינו כולל שכבות צבע, אך מציע מסך E Ink מהיר מזה של המתחרים



 


מערכת Mendeley לניהול מידע אקדמי – כלי עזר יעיל לחוקרים ולאנשי מקצוע


נדליי "היא מערכת מידע חדשנית למדי ויעילה לניהול רפרנס אקדמי הנחשבת כאחת היעילות והמקיפות ביותר בעולם האקדמי. ניתן לארגן ולמיין את כל פריטי הביבליוגרפיה של החוקר או המומחה. ניתן לקבל מושג ברשת  מאגרי החוקרים  שהקימה Mendeley, לגבי מיהם החוקרים הנקראים ביותר וכתבי העת הנקראים ביותר בתחום המחקר שלך כמשתמש רשום . Mendeley היא גם תוכנה אקדמית שמארגנת את קבצי המחקר במחשב. היא מרכזת את פרטי המידע מקבצי הPDF במחשב המשתמש ומאפשרת בכך חיפוש קל ונוח בקבצי הPDF ואת היכולת לייצר רשימה דיגיטאלית של מקורות . לסקירה המלאה


הערכה בישראל של היישום :
 יתרונות וחסרונות

יתרונות: חינמי
מסנכרנים עם האינטרנט. אפשר גם לנהל את הרשימה דרך הדפדפן (אם כי אני לא בטוחה בנוגע לשימוש עם האופיס)
משתלב טוב עם אופיס ואופן-אופיס (אם זה רלוונטי)
יודע לחלץ נתונים מקבצי
PDF!
cross platform (יש גרסאות מאק ולינוקס)

חסרונות: אי אפשר לייצר היררכיה של תיקיות
לא מכיר קיצורים של שמות ג'ורנלים (שזה, מבחינתי, ממש מעצבן)

"בינתיים, מבחינתי, יותר יתרונות מחסרונות - אני עובדת איתו..."


התעדכן מאגר הקישורים השימושי "חיפוש מידע : שיטות "

  בסדרת מאגרי המק"ש ( מאגר קישורים שימושי)  שאני בונה באינטרנט מזה שנתיים , התעדכן היום מאגר המק"ש חיפוש מידע : שיטות . נוספו כ40...