חפש בבלוג זה

יום שלישי, 12 באוגוסט 2014

שימוש מושכל במאגר הרפואי PUBMED





באתר של הספרייה הלאומית בארה"ב  ישנו דף ובו  עשרות קישורים למגוון גדול של מדריכים  שקשורים לשימוש במאגר הביורפואי Pubmed כולל שימוש ב-MESH ,  שימוש ב- My NCBI,  ושימוש  ב- LinkOut  – גם לספרנים וגם למולים . המדריכים כוללים בין היתר גם כיצד לחפש מידע על    רפואה מבוססת ראיות  ב- Pubmed , מידע על מחלות, מידע תרופתי , מגוון סינונים על פי שדות ועוד.המדריכים הם במגוון פורמטים: PDF , קובצי וידאו ומצגות.
..ועוד בהקשר  לשימוש ב- Pubmed כדאי להכיר את הכלי  Mesh on demand כלי זה מאפשר למשתמש שאינו בקי  במונחי ה- MESH להזין טקסט של עד 10000 תווים .   המערכת מנתחת את הטקסט בעזרת התוכנה  NLM Medical Text Indexer (MTI) ומציגה  מונחי MESH   רלוונטיים לטקסט שהוזן.  מידע נוסף על כלי זה אפשר למצוא  - NLM Technical Bulletin .ב

 

Home - PubMed - NCBI



רקע

PubMed    הוא שירות של הספריה הלאומית הרפואית של ארה"ב (NLM). כולל  מעל 15 מליון הגדרות נושאים ביו-רפואיים משנות ה-50. בסיס המקורות הם המאגרים:
  1. Medline – מאגר המידע הביבליוגרפי  של ה-NLM  המכיל כ-  13 מליון הפניות למאמרים משנת 1966, בכתבי עת בתחום מדעי החיים מתוך כ- 5000 עיתונים מארה"ב ומ- 70 מדינות מחוצה לה. חלק ניכר מן ההפניות כולל גישה לטקסט מלא, או גישה לתקצירי מחברים. תחומי הכיסוי הם רפואה, רפואת שיניים, סיעוד, וטרינריה, מערכת הבריאות, והמדע הפרה קליני.

  1. OldMedline  - מאגר מידע ובו הפניות למאמרים מהשנים 1950 – 1965, הכולל כ- 2 מליון הפניות. כיום אין אפשרות חיפוש לפי  Mesh terms, במאגר זה.

Home - PubMed - NCBI





PubMed - מאגר מאמרים עדכני, עולמי, מקיף של ה - National Library of Medicine של משרד הבריאות הפדראלי של ארה"ב. החיפוש בו הוא דרך שימוש במונחים ומושגים (באנגלית כמובן) המפנה לרשימה של מאמרים. לחיצה על הקישור מפנה למאמר עצמו - בחלק מהמקרים בחלק מהמקרים נקבל רק את התקציר ופרטי המאמר, בחלק קבלת המאמר המלא יותנה ברישום ו/או תשלום ובחלק מהמקרים המאמר הוא חינם.

איך מאורגנים כל המונחים והמושגים שב Pubmed?

המאגר מאורגן כולו בעץ היררכי של מושגים, עץ הנקרא MeSH  (Medical Subject Headings). כל נושא מחולק לתתי נושאים ולתתי תתי נושאים.

אפשר לחפש את המושגים על המבנה ההיררכי שלהם באתר שלהם http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html





פרקי הדרכה  


מדריך מקוצר ל-PUBMED ( עברית)

 מקור וקרדיט : האוניברסיטה העברית

המדריך הרשמי של הספרייה הלאומית למידע רפואי בארה"ב ( אנגלית)

PubMed Tutorial - National Institutes of Health


ניתן לבצע חיפוש חופשי ו/או לפי:

  •       נושא

  •       שם מחבר/ת

  •       שנות פרסום המאמר

המונחים יאותרו בשדות שונים, על ידי שימוש באופרטורים בוליאנים:
AND OR NOT  (באותיות גדולות – חשוב!!!)

  •       LIMITS - ניתן לבקש הגבלה לשדה החיפוש שבו יופיע המונח, למשל באלו כתבי עת, בכותרת או בתקציר, בקישורים או בציטוטים, כך גם  ניתן לבחור את שפת המאמר, את קבוצת הגיל ואת המין של נושאי המאמר.

  •       HISTORY- ניתן לשמור היסטוריה של חיפוש ולבצע חיפוש בתוצאות שנתקבלו ו/או נשמרו.


מקור וקרדיט : מצגת של האוניברסיטה העברית , Pubmed מאגר ה
דרורה שיך עודה, ספריה רפואית ע"ש ברמן, האוניברסיטה העברית, ירושלים
, http://library.md.huji.ac.il 


Finding Free Full-text PubMed Central Articles in PubMed


Home - PubMed - NCBI



"חוויית המשתתף" בוויקיפדיה





לאחרונה גילתה הקהילה המקומית של וויקיפדיה  שגם במגרש הביתי מנסים לתמרן אותה. עורך ותיק בקהילה הציע את שירותיו בכתיבת ערכים בתשלום. העניין הצית סערה רבתי במהלך הכנס השנתי של הוויקיפדיה העברית שנערך לאחרונה, ובעקבותיה הצביעו העורכים על אוסף כללים נוקשים שישמרו עליהם מפני התופעה. "גיליתי שקמו חברות תוכן שמציעות לכתוב ערכים בתשלום ומבטיחות שהערך לא יימחק", מספרת מיכל לסטר, מנכ"לית ויקימדיה ישראל, גוף העל שאחראי לתחזוקת הפרויקט ותקצובו ( ראה ראיון בעיתון "גלובס" ) .
 
על רקע המשבר בקהילת הוויקפדיה בעולם וגם בישראל כתב לאחרונה ד"ד יעקב הכט , מטובי החוקרים של תרבות האינטרנט והתרבות הדיגיטאלית בישראל מאמר מעמיק ומעניין על"חוויית המשתתף" בוויקיפדיה. 

תקציר המאמר
"הוויקיפדיה היא מיזם רב-לשוני לחיבור אנציקלופדיה שיתופית, חופשית ומהימנה, שהכול יכולים לערוך. היא משמשת מוקד לשיח אנושי חדש שבו כל אדם שיש לו דפדפן יכול לבחור נושא שמעניין אותו, לנהל שיח, ובכך לתרום לדמוקרטיזציה של הכלכלה, של הפוליטיקה ושל התרבות.
הוויקיפדיה מהווה מקרה פרדיגמטי מבחינת יכולתה לייצר ולספק חינם לעולם ה"אמיתי" סחורה תרבותית, מוכרת, רב-לשונית, תוך התמקדות בפיתוח תוכן מהותי ובסיוע מתון של טכנולוגיות מתקדמות. יש הרואים בה מודל של "ייצור שוויוני מבוסס-שיתוף", העשוי לשמש דרך אולטימטיבית לארגונים להתמקד במתן תחושת שיתוף, אמפתיה ומוניטין וכך לצמצם באופן משמעותי את התגמולים המקובלים, כמו כסף ובונוסים.
עם זאת, בשנים האחרונות עולים יותר ויותר קולות המעידים על כישלונה של הוויקיפדיה ומנבאים את שקיעתה. במאמר הנוכחי אעסוק בסוד שרידותה של הוויקיפדיה ואטען כי עתידה טמון, באופן פרדוכסלי, ברבים מ"זרעי ההרס" המנבאים את שקיעתה. למרבה ההפתעה, זרעי ההרס האלה מהווים מקור לשגשוגה כתרבות המתאפיינת בכתיבה בעילום שם, בזלזול במומחים, בסקסיזם מוטה-עורכים ותכנים, במלחמות עריכה ועוד. 
הוויקיפדיה מהווה אבן שואבת לגולשים רבים הזוכים לקשת רחבה של "חוויות משתתף", כמו גאווה, יוהרה ותוקפנות, שנתפסות שליליות בחברה אך זוכות ללגיטימציה בוויקיפדיה".



התעדכן מאגר הקישורים השימושי "חיפוש מידע : שיטות "

  בסדרת מאגרי המק"ש ( מאגר קישורים שימושי)  שאני בונה באינטרנט מזה שנתיים , התעדכן היום מאגר המק"ש חיפוש מידע : שיטות . נוספו כ40...