חפש בבלוג זה

יום ראשון, 24 במאי 2020

החיפוש באתרי המוזיאונים בעולם: קפיצת מדרגה בעקבות הקורונה



עוד לפני התפרצות מגיפת הקורונה בעולם היו למוזיאונים ברחבי העולם מאגרי חיפוש מקוונים , אך כאשר הגיע הנגיף והמוזיאונים נסגרו, הם תגברו את מחלקות  הIT שלהם , שיכללו את חוויית החיפוש והרחיבו את האוספים המקוונים שלהם בצורה משמעותית . במיוחד ראוי לציין את המאמצים של המוזיאון הבריטי .


"המוזיאון הבריטי הנגיש לאחרונה 2 מיליון יצירות אמנות ברשת לשימוש ציבורי בחינם!
הנאה והשראה של ממש "לצלול" אל תוך האוספים המרהיבים של המוזיאון הבריטי ולגלות כל פריט מתוך שני מיליון שנות היסטוריה ועל פני שש יבשות.
 המאגר המקוון מאפשר לכם גישה לכמעט ארבעה וחצי מיליון פריטים ביותר משני מיליון רשומות (מקור).  
 מנקודת מבט מידענית
החיפוש כיום הוא אינטואיטיבי יותר ואף מציע הצעות ממוקדות לחיפוש מותאם תוך כדי הקלדה."

  ניתן גם לחפש לפי שדות כגון מקום גיאוגרפי  מסויים , שם של ארגון או אדם וכמובן עפ"י אובייקט  באוספי המוזיאון .

אני חיפשתי , לדוגמא, ממצאים במוזיאון הבריטי על "יפו " וקיבלתי את תצוגת הממצאים היסטוריים גם על פי מקום ועוד אפשרויות ..

חיפשתי גם ממצאים במוזיאון הבריטי הקשורים לעיר אשקלון ((Ashkelon ומצאתי ממצאים היסטוריים מרהיבים ...

 ניתן גם לבצע חיפושים מתקדמים על פי אופראטורים בוליאניים using 'not' and 'or'

מוזיאון המטרופוליטן לאמנות
גם מוזיאון MET (מוזיאון המטרופוליטן לאמנות) בניו יורק הרחיב משמעותית את היקף האוספים המקוונים והחיפוש בו גם אינטואיטיבי, ניתן לחפש עפ"י השדות  הבאים :  מקום גיאוגרפי , תאריך/תקופה, קטגוריית נושאים department ומבחינה זו מנוע החיפוש של MET הרבה יותר יעיל מהמוזיאון הבריטי . סינון לפי קטגוריית נושאים מועיל יותר .

ראו צילום מסך :

עם זאת, מנסיוני,  למנוע חיפוש של MET יש גם חיסרון מידעני : החיפוש הבוליאני לא עובד כהלכה , אבל מעט מאוד משתמשים וגם מעט מידענים משתמשים בחיפוש בוליאני .

Europeana
  התפתחות מרשימה בעקבות מגיפת הקורנה באה לידי ביטוי גם בספרייה הדיגיטאלית הכלל אירופאית , Europeana. הם שיפרו את מסנני החיפוש והרחיבו משמעותית את הקישורים לאוספי המוזיאונים באירופה (הועלו לאתר מיליוני אובייקטים מכ-1,500 מוסדות, בעיקר מאירופה, בהם מוזיאונים מרכזיים כגון הרייקסמוזיאום באמסטרדם והלובר – לצד מוזיאונים וארכיונים מקומיים מכל המדינות החברות באיחוד האירופי. כל אלו יוצרים יחד אוסף המאפשר למשתמש לעיין במורשת המדעית והתרבותית של אירופה, מזו הפרהיסטורית ועד זו של ימינו. ציורי המונה ליזה של לאונרדו דה וינצ'ינערה עם עגיל פנינה מאת יאן ורמיר, כתבי צ'ארלס דרווין ואייזק ניוטון והמוזיקה של וולפגנג אמדאוס מוצרט הן כמה מגולות הכותרת של הפרויקט , מקור )


   מנקודת מבט מידענית :
Europeana"  אוספת מידע קשור או מטהדטה על האובייקטים, כולל תמונות תצוגה קטנות, שדרכם מתאפשר למשתמש לחפש את הפריטים, ולאחר שמוצא את שחיפש הוא יכול להקליק על הפריט וכך להגיע לאתר שמכיל את האובייקט המקורי

מנוע החיפוש של Europeana מאפשר סינון . ניתן לחפש  לפי הפרמטרים הבאים : אוסף מסוים , סוג המדיה , זכויות יוצרים , מדינה ועוד. הם משקיעים בהרחבת הקישורים מאמצים רבים בחודשים האחרונים והאיחוד האירופאי תומך בהם עתה יותר. 

 ואצלנו :  חיפוש באוספי מוזיאון ישראל
גם במוזיאון ישראל הרחיבו את האובייקטים בתצוגות המקוונות ,  החיפוש יעיל למדי :
·       ניתן לקבל בעת הקשת מילת החיפוש את פריסת רשת המונחים האפשרית.
·       ניתן לסנן  לפי סוגי תוכן  


למיטבי לכת יש גם מנוע חיפוש מתקדם עם שדות ופרמטרים (קישור)






יום חמישי, 7 במאי 2020

ניוזלטר מס' 10 : מידענות , מנועי חיפוש, ניהול תוכן דיגיטלי וכלים מקוונים (6 למאי 2020 )

 הלקט המידעני ה-10, כמו קודמיו, נועד להקנות לכם תמונת מצב מעודכנת של תחומי המידענות , ניהול התוכן , מנועי החיפוש והספריות והוא מבוסס על איסוף, זיקוק ותימצות של מאות מקורות מידע אחריהם אני עוקב קבוע..  רשת האיסוף שלי באוקיאנוס המידע מבוססת על צוברי  איסוף ממוחשבים מסוג RSS המחלקים ביניהם את מלאכת האיסוף .




בפתח הגליון

השינויים העיקריים בחודשיים האחרונים התחוללו בפורטל האינדקסים של מידענות שהקמנו בפברואר 2020.  מאות מאמרים , סקירות והמלצות קוטלגו לאחרונה בפורטל האינטרנט החדש לצד מילות מפתח וקישורים . בגלל מגפת הקורונה ברחבי העולם ובישראל הוספנו לפורטל האינדקסים לא מעט מקורות מידע בנושאי רפואה ובריאות , ולכן גם בלקט הנוכחי יש הדגשה של היבטי המידענות הרפואית ואנו מבקשים להודות למומחית המובילה בתחום זה המידענית טל קמינסקי רוזנברג מהטכניון על המידע המתפרסם באופן שוטף בבלוג  המידעני שלה . מעבר לכך הוספנו מקורות מעודכנים ורלוונטיים גם אודות מנועי חיפוש מועילים אודות נגיפי הקורונה וגם בנושאים אחרים לחלוטין כגון אסטרטגיות חיפוש במנועי חיפוש  ובמאגרי מידע וניהול תוכן דיגיטלי .

מידענות רפואית

94
ויקירפואה
בימים אלו שכל העולם עוסק ברפואה ומתעניין בה , בגלל משפחת הפשע החדשה (משפחת קורונה),  מן ראוי להעריך ולהוקיר את אחד ממיזמי המידע הרפואי החשובים והמועילים בישראל , מיזם ויקירפואה.

95
קורונה - חיפושים מוכנים לאנשים עסוקים


96
MedWorm : מנוע חיפוש ומערכת איסוף בנושאי חדשות רפואה
כולל פילטרים לסינון וחיתוכים של המידע
מבוסס על עדכוני RSS 

97
מאגר המידע האינטגרטיבי של ארגון הבריאות העולמי אודות נגיף הקורונה
המאגר האינטגרטיבי  WHO COVID-19 database  הוקם כבר בסוף ינואר 2020 , יש לו כיסוי ביבליוגראפי של אלפי מאמרים רפואיים אודות נגיף הקורונה ומנוע חיפוש מתקדם . מבחינת פקודות  החיפוש המאגר מתפרסם בו-זמנית בכמה שפות לרבות ערבית (ואל תצפו לעברית, אנחנו מדינה קטנה ).   

98
מנוע חיפוש מבוסס בינה מלאכותית לחיפוש ב50,000 מאמרים על נגיף הקורונה
מנוע חיפוש חדש זה הוקם ע"י קבוצת מדעני מחשב ורופאים לניתוח של מידע רפואי באמצעות בינה מלאכותית. הקבוצה ידועה בשם MENDEL בארה"ב.

מאגרי מידע טכנולוגיים

99
מאגר מידע מקיף אודות פתרונות טכנולוגיה-רפואית ישראלית היכולה לסייע במאבק העולמי בנגיף הקורונה
ארגון Start-Up Nation Central או בקיצור SNC יצר מאגר מידע מקיף אודות פתרונות טכנולוגיה-רפואית ישראלית היכולה לסייע במאבק העולמי בנגיף הקורונה. נכון להיום, קיימות במאגר למעלה מ-70 חברות הייטק היכולות לספק פתרונות שונים בכדי להפחית את העומס על מערכות הבריאות ולצמצם מגע ישיר עם חולים פוטנציאליים במדינות המתמודדות עם המשבר.   מדובר על מאגר המידע עם פתרונות טכנולוגיה-רפואית מישראל המכיל חמש קטגוריות בעולם הטכנולוגי-רפואי. צבר החברות הגדול ביותר מגיע מקטגוריית ניטור מרחוק Remote Monitoring הכוללת חברות המאפשרות ניהול אבחון החולים והחשודים כחולים מרחוק, תוך צמצום החשיפה של הצוותים הרפואיים ותעדוף הטיפול בחולים לפי חומרתם. קטגוריה שניה בגודלה היא אבחון ותמיכה בקבלת החלטות של הצוותים הרפואיים Diagnostics and Decision  Support  , קטגוריה הכוללת חברות המאפשרות זיהוי חולים על פי דגימות קול שלהם, על פי תסמינים שונים ולפי נתונים המוזנים למערכת על חולים סימפטומטיים המצויים בסיכון גבוה יותר מלכתחילה (מקור) .

 כלי עזר

 100

מדוע אתם צריכים להשתמש באתר Worldometer ?
אתר וורלדומטרס (Worldometers) מאפשר לצפות בנתונים סטטיסטיים  מכל הסוגים בזמן אמת, זהו אתר סטטיסטי  בינלאומי ראשון במעלה , ללא פרשנות או הטיה פוליטית. מראה בקלות את האמת.
101
מנגנון מעולה להמרת טקסטים של OCR וPDF למסמכי WORD לעברית ושפות שמיות נוספות
תודה ל : אודי סלנט , המרכז הבינתחומי ומנכ"ל חברת  salant I.D


מנועי חיפוש, שיטות חיפוש והתנהגות חיפוש

102
ניווט באינפו-דמיה: התנהגות  החיפוש  ודירוג המידע  בנושא הקורונה בשש מדינות – דוח מחקר
הדוח כולל תוצאות סקר שנערך  בסוף מרץ ובתחילת אפריל 2020 כדי לתעד ולהבין כיצד אנשים בשש מדינות: ארגנטינה, גרמניה, דרום קוריאה, ספרד, בריטניה וארה"ב מחפשים מידע על COVID-19  בשלבים הראשונים של המגיפה העולמית, וכיצד הם מדרגים את אמינות המקורות השונים והפלטפורמות בהם הם משתמשים.

103
 חיפוש מיטבי במאגרי Google Scholar

מדריך לחיפוש ב- Google Scholar, אוגוסט 2019 - אוניברסיטת תל אביב הספרייה למדעי החיים והרפואה(קישור).


104
האופראטורים פלוס ומינוס במנוע החיפוש של גוגל
הסימן – (מינוס) אומר לגוגל: "אל תציג לי תוצאות עם הביטוי שצמוד למינוס". למשל, נניח אני רוצה לחפש מידע על משה דץ (בלי דצה!), אני אבצע חיפוש כזה:
משה דץ -דצה
בצורה הזו, כל תוצאה בה מוזכרת המילה "דצה", לא תוצג לי. סליחה אורנה, זה לא אישי, כן?
האופרטור + (פלוס) "מכריח" את גוגל להציג לי את הביטוי שחיפשתי בהקשרים נוספים שאני בוחר. למשל אתם מחפשים בנאדם שהתברך עם שם נדיר במיוחד, כמו יוסי כהן, אז תוכלו להיעזר בפלוס כדי שגוגל יעזור לכם.
לדוגמא: יוסי כהן +עבריין או יוסי כהן +מנעולן וכו'.
* שימו לב שה+ חייב להיות צמוד לביטוי שבו אנחנו רוצים שיהיה הקשר.

105

עולם ההאשטגים Hashtags: כלים ושיטות לאיתור מידע

לסקירה באתר ידע וסקרנות דגיטלית

 מבט של מידענים

106

שמישות מנקודת מבט מידענית: כמה נקודות מבט


ספריות דיגטליות

107

המושיע החדש : ספרים דיגיטליים וספריות דיגיטליות, אפריל 2020


כל פריטי הניוזלטרים בתחומי המידענות וניהול התוכן מקוטלגים בפורטל החדש שלנו :



כדאי לכם לרשום את כתובת המייל שלכם בבלוג כאן למעלה , תקבלו אז עדכונים שוטפים לתיבת המייל אחת לחודש. 


יום שלישי, 5 במאי 2020

כלים ושיטות לניהול מידע דיגיטלי : מנגנון Collection בדפדפן Edge


כבר כתבנו לפני כמה שבועות על דפדפן EDGE של מיקרוסופט ההולך ומשתפר מבחינת חוויית משתמש  (קישור) ומבחינת נוחות השימוש לארגון המידע , עתה גילנו תכונה נוספת בדפדפן והיא המנגנון של צבירת אתרים בשם  Collection.


ברמה עקרונית מדובר על ארגון סימניות אך בצורה יותר ויזואלית ונוחה יותר בתוך הדפדפן עצמו , עם יכולת להעביר את את האתרים השונים ישירות לWORD ולצבירת נושאים.






למידע נוסף : Get started with Collections in Microsoft Edge



ראו גם :

הדפדפן החדש של מיקרוסופט – מבחינה מידענית וחווית משתמש



התעדכן מאגר הקישורים השימושי "חיפוש מידע : שיטות "

  בסדרת מאגרי המק"ש ( מאגר קישורים שימושי)  שאני בונה באינטרנט מזה שנתיים , התעדכן היום מאגר המק"ש חיפוש מידע : שיטות . נוספו כ40...