חפש בבלוג זה

יום רביעי, 30 בנובמבר 2022

האם הרשתות החברתיות שבורות והאם ווב 3 יכול לתקן אותם ?

 



עיקרי דברים מתוך הפודקסט של
 collider ventures  עם דרור גלוברמן

·      הרשתות החברתיות הגדולות כגון פייסבוק ואינסטגרם אוספות את המידע שלנו והפוכות זאת לכסף שלהם .

·      הרשתות החברתיות יוצרו תלות נפשית גדולה יותר ויותר של אנשים.

·       האלגוריתם של הרשתות החברתיות נותן עדיפות לפוסטים חַד-ממַדיים ולא בהכרח לפוסטים מעמיקים .

·       עליית הרשתות החברתיות הביאה לירידה דרסטית בעיתונות בארה"ב . ב50% מהערים והעיירות בארה"ב כבר אין עיתונות מקומית. אין כיום מודל כלכלי שמפרנס עיתוני תחקיר מקצועיים .

·       הנזק הדמוקרטי לעיתונות הוא עצום: חצי מתקציבי הפרסומת הולך לגוגל ולפייסבוק .

·       האלגוריתם של הרשתות החברתיות מבוסס הבינה המלאכותית בורר לנו את המידע  ולכן הרשתות החברתיות מצליחות לייצור עניין מאשר העיתונות .

·       האלגוריתם של הרשתות החברתיות יודע לנתב אותנו  למידע מסויים ותחומי עניין מסויימים ולנטרל את מנגנון הבקרה העצמי שלנו .

·       הפלטפורמות החזקות של הרשתות החברתיות כגון פייסבוק ואינסטגרם מציעות חוויית משתמש  טובה שאין לעיתונות ואין לאתרי תוכן באינטרנט .

·       מכאן יוצא שאין לנו למעשה אלטרנטיבה לרשתות החברתיות הקיימות

·       רשתות חברתיות מבוזרת כגון מסטודון  אמורות להציע אלטרנטטיבה (קישור) לרשתות החברתיות הקיימות , אבל חוויית המשתמש בהן נמוכה .

·       לרשתות החברתיות החדשניות כגון מסטודון יש בעיית מודל עסקי ויכולת המוניטיזציה שלהם מוגבלת .

·       חסרון של הרשתות החברתיות המבזורות כגון מסטודון היא הDATA המצטבר על תחומי העניין שלנו  בעוד הרשתות החברתיות הקיימות כגון פיסבוק וטוויטר כבר 15 שנה אוספות מידע שיטתי על תחומי העניין שלנו .

·       המסקנה : הרשתות החברתיות המבוזרות לא יוכלו להתמודד כיום וגם לא בעתיד  עם הרשתות החברתיות הקיימות.

·      מקור וקרדיט : https://twitter.com/i/spaces/1mnxeRerbmQKX/peek

ראו גם :

מסטודון (רשת חברתית) - ויקיפדיה

 

העיף את הציפור: הכירו את רובין הוד של משתמשי הרשתות החברתיות

 What Fleeing Twitter Users Will—and Won't—Find on Mastodon



יום שלישי, 8 בנובמבר 2022

רשתות חברתיות : תמונת מצב , נובמבר 2022 : פייסבוק

 


הקדמת עורך האתר : עמי סלנט , מידען

 

מזה 8 שנים אני עוקב וחוקר את המאפיינים וההתפתחויות של רשתות חברתיות באינטרנט , גם באמצעות כמה וכמה קבוצות פייסבוק ודפי פייסבוק שאני מנהל,  וגם בעזרת עמיתים שמנהלים גם הם דפים וקבוצות בפייסבוק

 


הפיצ’רים החדשים בקבוצות פייסבוק ?

1    העלאת סרטוני רילס (Reels) לקבוצות

סרטוני רילס משמשים לצורך הבעת קול ייחודי ואותנטי, בקהילות בהם המשתמשים לוקחים חלק על ידי סרטונים יצירתיים וסוחפים. בזכות האופציה חדשה לשלוח סרטוני רילס בקבוצות, כעת משתמשי פייסבוק יכולים לשתף מידע, לספר סיפורים ולהתחבר ברמה עמוקה יותר

 .2 שיתוף ארועי פייסבוק בסטורי

כך תקבלו תנועה לקבוצה שלכם, כמעט ללא מאמץ: אפשרות חדשה לשיתוף של אירועי פייסבוק ציבוריים עבור הקהילות שלכם באמצעות הסטורי באינסטגרם. בין אם אתם מנהלי קבוצה שמקיימים מפגש על מנת לחגוג ציון דרך בקהילה או שאתם חברי קבוצה שרוצים לחלוק את התשוקה שלכם עם חברי קבוצה נוספים, תכונה זו עשויה לסייע לכם בהצגת הקהילה שלכם לקהל רחב יותר, ומשיכת אנשים נוספים פנימה.

מקור

 


Meta הודיעה שהיא תשיק תכונה חדשה בפייסבוק ובמסנג'ר, שתאפשר למשתמשים להתחיל צ'אטים קבוצתיים ישירות באפליקציות הללו. הפיצ'ר החדש, שנקרא Chats Community, ייבדק לראשונה ב-Messenger ויתרחב לקבוצות פייסבוק נוספות בשבועות הקרובים.

היכולת להתחיל צ'אטים קהילתיים ב-Messenger אמורה לאפשר למשתמשים להגביר מעורבות בקבוצת פייסבוק, להתחיל צ'אטים וערוצי שמע, כמו גם להזמין אנשים אחרים להצטרף לקבוצה שלהם הכל בתוך האפליקציה. החוויה החדשה היא שילוב בין מסנג'ר לקבוצות פייסבוק,

 

מקור

ראו גם:

יצירת צ'אט קבוצתי בפייסבוק | מרכז העזרה של ‏Facebook

 

 


הקבוצות  בפייסבוק הרגישו ירידה משמעותית  בחשיפה בתקופה האחרונה

 

Post REACH   בקבוצות פייסבוק ירדה

"בדף שלי יותר יש לאחרונה  הרבה יותר חשיפה אורגנית  post  reach) ) מאשר  בקבוצה שלי  בפייסבוק ( היסטוריה ישראלית , הארכיון של יונה ואיתמר חצור  בתהליך מעבר) . "

קבוצת הפיסבוק של איתמר חצור ( קישור)

 

  עמי סלנט , מידען ומנהל כמה וכמה קבוצות פייסבוק

"בקבוצת הפייסבוק שאני מנהל ( ניהול תוכן דיגיטלי עם 8,000 חברים) הגיע שיעור הצפייה  הממוצע ל6% ."

בדף הטוויטר שלי הגיע שיעור הצפייה  ל25%.                                                     

 

הניטור שלי נמשך ברציפות כמעט שנה ולהלן הממצאים :

 

בדפים היעודים בפייסבוק , כגון דף רגעים היסטוריים ,  מגזין הקישורים הסמויים מן העין , והגורם האנושי הגיע שיעור הצפייה אחר תכנים חדשים ל9% .

 

תוצאות דומות פחות או יותר קיבלתי מעמיתי שמנהלים גם הם דפים בפייסבוק ובטוויטר .

 

חשיפה אורגנית היא כמות הגולשים שנחשפו לפוסט שלך מבלי שהשקעת בכך כסף. כלומר זוהי החשיפה הטבעית של פייסבוק.

בעבר החשיפה האורגנית הייתה רחבה למדי, אולם כיום בעמודים ( עמודים עסקיים ועמודי נושא ) ובפוסטים סטנדרטיים היא תהיה בסביבות 4% בלבד מכלל האוהדים בעמוד פייסבוק  וגם בקבוצות פייסבוק עדכון התכנים והפוסטים בפייסבוק אינו עדכון "מפל" (waterfall feed) כמו טוויטר, שבו הפוסטים האחרונים מוצגים בראש, וכל הפוסטים מכל מי שאתה עוקב אחריהם מוצגים בסדר כרונולוגי.

מקור

בשנת 2012, טווח החשיפה האורגני של דף פייסבוק ממוצע היה סביב 16 אחוזים; במילים אחרות, 16 אחוז מהאנשים שעוקבים אחר הדף שלך יראו את הפוסט החדש שלך, בממוצע.

בימים אלה, טווח ההגעה/החשיפה הממוצע קרוב יותר ל-8.6 אחוזים ובקבוצות פייסבוק הוא עוד יותר נמוך !!

מקור : The Slow Death of Organic Reach

 ראו גם :

What Is Facebook Reach and How Is It Calculated in 2022?

 

טווח החשיפה Organic reach לפוסטים של פייסבוק עדיין בירידה. הטווח הממוצע לפוסט אורגני בפייסבוק יורד ל -5.2%.

מקור

 


פייסבוק החלה בתהליך טיקטוקיזציה

פייסבוק מדשדשת וצוקרברג מתעניין בעיקר במה שיקרה ב–2030, אבל ברור שמטא רוצה לחזור לצמוח במהירות עוד לפני כן. מה היא עושה? מה שהיא עושה בקביעות כשעסקיה תקועים: העתקה וחיקוי ישירים, ללא התנצלות או רגשות אשם, מהמתחרות שלה.

לפי כמה פרסומים באחרונה, השלב הבא של קברניטי מטא הוא להפוך את האפליקציות שלה מרשת חברתית במודל המוכר, לפלטפורמת צריכת תוכן בידורי וקליל כמו טיקטוק.

המגמה כבר ברורה למשתמשים באפליקציית פייסבוק בחודשים האחרונים, כשבפיד צצים יותר ויותר סרטוני Reels קצרים דמויי טיקטוק. באינסטגרם המצב הזה מתקיים כבר תקופה ארוכה, ולפי דיווחים, החברה בוחנת עיצוב מחודש שבו המסך הראשי של האפליקציה יופיע כפיד של סרטוני Reels — בדיוק כמו בטיקטוק.

אבל ברור שזאת רק ההתחלה של תהליך הטיקטוקיזציה. לפי מסמכים פנימיים שפורסמו ב–The Verge, אתר שעוסק בחדשות טכנולוגיה, מטא מתכננת שינוי כיוון בפיד של פייסבוק — אולי הגדול ביותר מאז השקתו ב–2006.

פייסבוק עדיין מגדירה את עצמה כרשת חברתית, ולכן מטרת האלגוריתם שלה היא להציג תוכן, פוסטים וסרטונים שמגיעים מהמעגלים החברתיים שלנו — חברים, משפחה, קבוצות או ידוענים שאנו עוקבים אחריהם. אבל לא עוד: לפי התוכנית, פייסבוק צפויה לאמץ את גישתה של טיקטוק, שמציגה סרטונים פופולריים באמצעות אלגוריתם הלומד את העדפות המשתמש, ומתעדף סרטונים שיתאימו לו — ללא קשר לזהות היוצר. כך, משתמשי טיקטוק נחשפים ליוצרים מכל העולם, ולא בהכרח לאלה שהם עוקבים אחריהם.

כלומר, מבחינת פייסבוק, שימוש ברשת החברתית כדי להיחשף לעדכונים של חברים ומשפחה כבר נהפך לעסק מיושן. הפיד המרכזי יהפוך למה שבמטא מכנים "מנוע גילוי" של תכנים בידוריים. אם התוכנית תתממש, הפיד המרכזי יהיה מורכב מסרטוני Reels, מסטוריז ומפוסטים של יוצרים שונים בארץ ובעולם, שאת רובם אנו לא מכירים ולא בחרנו לעקוב אחריהם.

כל זאת, במטרה למשוך קהל צעיר ולהחזיר את מטא למסלול הצמיחה. למעשה, מדובר בפניית פרסה מרשימה מאז הצהרתו של צוקרברג מ–2018 "לחזור לשורשים", לטובת פוסטים רבים יותר ממעגלים קרובים.

הקשר האישי־חברתי אמנם יישאר, אך יתבצע בעיקר בקבוצות פייסבוק, בצ'אטים בוואטסאפ ובפייסבוק מסנג'ר. אגב, חלק מהתוכנית הוא גם לשלב את מסנג'ר בתוך אפליקציית פייסבוק — שנים אחרי ההחלטה מעוררת המחלוקת לפצל ביניהן.

 לכתבה המלאה של שגיא כהן

ראו גם :

Facebook plans 'discovery engine' feed change to compete with ...

Jun 15, 2022 ... The head of Meta-owned Facebook explains how the app is trying to compete with TikTok by revamping the News Feed and leaning into Reels.

 

מבחן דרכים : Perplexity מול ChatGPT

  מאת: Amanda Caswel  א.  שאלת מחקר מורכבת Perplexity : פלטפורמת   Perplexity דולה עדכונים אחרונים, מצטטת מחקרים ומאמרים ממקורות אמינ...