חפש בבלוג זה

יום חמישי, 20 בינואר 2022

ספריות דיגיטליות – ייצוגים , דגמים , דוגמאות וחידושים : תמונת מצב 2022

 


 עדכון לסקירות הקודמות :

א.  ספריות דיגיטליות – ייצוגים, דגמים , דוגמאות וחידושים : תמונת מצב 2018

 מאז שפרצה לחיינו מגפת הקורונה על כל נגזרותיה  יש התפתחויות רבות בתחומי הספריות הדיגיטליות והספרים הדיגיטליים ההתפתחויות באות לידי ביטוי בהתרחבות משמעותית של ספריות דיגיטליות קיימות , בהקמת ספריות דיגיטליות חדשות ובהרחבת מפלס הספריות הדיגיטליות של הספריות הציבוריות בישראל .

  

נקודות עיקריות בסקירה

·       בשנתיים האחרונות ניכרת התרחבות משמעותית של שירותי השאלת ספרים דיגטליים בספריות הציבורית בישראל והתפתחות מרשימה של הספרייה הדיגיטלית הישראלית LIBBY

·       התפתחות מרשימה באה לידי ביטוי גם בספרייה הדיגיטלית של " עברית"

·       היקף הפרוייקטים של ספריות דיגיטליות בעולם הכפיל עצמו בשנתיים האחרונות ( מקור) .

·       בשנה האחרונה  הגיע היקף המאמרים המלאים במאגר JSTOR ליותר  12מיליון מאמרים !!

·      נכון ל2021 הועלו לספריית   Europeana.eu מעל 84 מיליון אובייקטים מכ-1,500 מוסדות, בעיקר מאירופה

·       ​ HathiTrust  :נוספו מיליוני פריטי מיעד דגיטליים מספריות ברחבי העולם המקוטלגים ונסרקים בספרייה דיגיטלית בינלאומית זו וגם מנגנון דליית המידע שופר מאד .

·       מתפתחות פלטפורמות טכנולוגיות חדשניות לחיפוש וגילוי באוספי ספריות דיגיטליות


יותר ויותר ספריות ציבוריות בישראל מציעות בשנה האחרונה השאלת ספרים דיגטליים ספר שמע , כך לדוגמא ספריית בלפר ברמלה ( קישור) .

השאלת ספרים דיגיטליים מ"הספרייה הדיגיטלית הישראלית" מתבצעת באפליקציית ליבי באמצעות התחברות עם תעודת הזהות של בעל המנוי

 

דוגמא נוספת , ספריית כותר בראשון לציון (קישור)

 

התרחבות משמעותית של Libby  הספרייה הדיגיטלית הישראלית

Libby  הספרייה הדיגיטלית הישראלית היא מערכת ייחודית וחדשנית להשאלת כותרים דיגיטליים וקוליים, אשר הוקמה בשנת 2017 על ידי מרכז הספר והספריות עבור הספריות הציבוריות בישראל.  הספריות מממנות את הפרויקט ומעניקות את השירות לקהל המנויים ללא כל עלות.

הפלטפורמה הטכנולוגית מגיעה לארץ מחברת overdrive  חברה בינלאומית המתמחה בפיתוח והקמת ספריות דיגיטליות בספריות הציבוריות ובספריות בתי ספר בכל רחבי העולם.


המערכת מאפשרת לספריות הציבוריות לתת שרות של השאלת ספרים דיגיטליים וספרים קוליים למנויים שלהן בנוסף להשאלת ספרי נייר. היא פועלת בהצלחה מזה שנים בעשרות אלפי ספריות ברחבי העולם ומאפשרת קריאה והאזנה לספרים בשימוש מסונכרן ממגוון מכשירים – מחשבים ניידים ונייחים, פלאפונים, טאבלטים, nook, mp3 ועוד.

האוסף מכיל ספרים דיגיטליים וקוליים במגוון שפות: עברית, אנגלית, ערבית, רוסית, צרפתית וספרדית. אתר הספרייה הדיגיטלית ואפליקציה תואמת (libby) מהווים בית אחד עבור כל צרכי הקריאה וההאזנה הדיגיטליים של הקורא/ת.

הספרייה הדיגיטלית - סרטון הדרכה

 

קישור

 

הספרייה הדגיטלית הציבורית של  " עברית" הולכת ומתרחבת בשנה האחרונה ( קישור)



במסגרת הפרויקט "ספרייה ציבורית דיגיטלית", הם מאפשרים השאלה של ספרים דיגיטליים דרך ספריות ציבוריות ברחבי ישראל.
כל אזרחי ישראל הרשומים לספרייה ציבורית יכולים לפנות לספרייה במקום מגוריהם - בהנחה שהספרייה ביישוב לוקחת חלק בפרויקט - ולבקש קוד השאלה לספר דיגיטלי למימוש באתר "עברית" ללא תשלום.
הספר ניתן לקריאה באפליקציה במשך 40 ימים, ולאחר מכן נמחק ממנה אוטומטית.

קישור

 

ספריות אקדמיות

 

חדש :אוסף תזות דיגיטלי בספריית האוניברסיטה הפתוחה ברעננה

 


קישור

 

פסיק - ספרות ישראלית בהתאמה אישית לספריות

 קישור

·  נכון להיום יש בפסיק 2,359 ספרים וכל יום נוספים ספרים חדשים. 

אפשרויות חדשות בספרייה הדיגיטלית של פסיק

·  ל"אחרונה התחלנו להעלות תוכן עניינים של הספרים כך שבלחיצה הקורא יעבור לפרק המבוקש. בהמשך יהיה אפשר לחפש פרק ספיציפי בתיבת החיפוש. "

 



הספריה הדיגיטלית למורשת חיל האוויר הישראלי – התפתחה מאוד והתרחבה בשנתיים האחרונות

קישור

 

מבחינת ספרי עיון הספריה הדיגיטלית של מט"ח ממשיכה להוסיף כל הזמן ספרי עיון חשובים בעברית וגם מערכת דליית המידע ( מנוע חיפוש פנימי ) שלה משתפרת מבחינת יכולות האיחזור

קישור

 ראו גם  מאמר שלי על מערכת החיפוש בספריית כותר :

דליית מידע מושכלת : חִפּוּשׂ הֶקְשֵׁרִי

 

פונקציות בספריית כותר של מט"ח :

  • איתור מידע מהיר - מתאפשר שיטוט נוח בין אלפי עמודי תוכן, חיפוש ופריסת תוצאות מהירה.
  • חיפוש פירושי מילים וביטויים בוויקיפדיה, רב מילים ובגוגל.
  • הפיכת הספר לעותק אישי מוער ומודגש - כלים המאפשרים סימון קטעים חשובים (קו תחתי, מרקר), הוספת פתקיות לשם רישום הערות ושמירתן על פני העמודים הרצויים, כולל יצירת קישורים לאתרי אינטרנט אחרים.
  • העתקה - אפשר להעתיק קטעי מידע נבחרים מתוך עמוד נצפה (טקסטים, תרשימים ותמונות) למסמכי Word וליישומים דיגיטליים אחרים.
  • פונקציות נוספות כגון הדפסה, הגדלה והקטנת העמוד ועוד.

 ראו גם: 

קטלוג ספרים דיגיטליים - קטלוג הספרים הדיגיטליים בישראל

 

ספריות דיגיטלית בעולם

 

הספריה הדיגיטלית של  אונס"קו התפתחה מאד והתרחבה בשנתיים האחרונות

הספרייה הדיגיטלית העולמית של אונס"קו

הספרייה הדיגיטלית העולמית של אונס"קו היא  ספרייה בינלאומית המופעלת על ידי ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם (אונסק"ו) וספריית הקונגרס של ארצות הברית. הפרויקט מאפשר גישה חופשית לחומרים כמו: כתבי יד, מפות, ספרים נדירים. גוגל הייתה השותפה הראשונה בשותפות פרטית-ציבורית, ותרמה 3 מיליון דולר ב-2005.

 

הספרייה פועלת בערבית, סינית, אנגלית, צרפתית, פורטוגזית, רוסית וספרדית, וכוללת תוכן בשפות רבות אחרות. יש אפשרות לחיפוש ודפדוף באתר על פי פרמטרים שונים דוגמת מקום, זמן ונושא.

קישור

 


  הקפיצה הגדולה של מאגר כתבי העת  JSTOR

 jSTORהוא ארגון ללא מטרות רווח היוצר ארכיבים דגיטליים של כתבי עת, ספרים ומקורות ראשוניים במגוון נושאים כגון: אנתרופולוגיה, כלכלה, חינוך, היסטוריה, ספרות, מתמטיקה, פילוסופיה, מדע המדינה, דמוגרפיה, סוציולוגיה, סטטיסטיקה ועוד.

 המאגר מכיל את הטקסטים המלאים של מאמרים מתוך יותר מ-2400 כתבי-עת מחקריים, החל מהגיליון הראשון ועד לחמש השנים האחרונות.

   בשנה האחרונה  הגיע היקף המאמרים המלאים במאגר JSTOR ליותר  12מיליון מאמרים !!

 

JSTOR is a not-for-profit digital library that partners with libraries, museums, and publishers to provide low-cost access to more than 12 million academic journal articles, 100,000 books and two million primary source documents in 75 disciplines.

 

Source

 מנוע החיפוש של האתר מאפשר חיפוש בטקסט המלא של כל המידע המאוחסן בו. בנובמבר 2012 החל האתר לאחסן גם אלפי ספרים סרוקים.



 

במאגר JSTOR גם אוסף גדול של כתבי עת אקדמיים סרוקים בעברית ניתן להגיע אליהם לחיפוש חופשי מהבית באמצעות רישום בספרייה הלאומית.

 

לראשונה: כתבי עת בגישה ישירה מהבית - הספרייה הלאומית (קישור)

 

שיפורים נוספים בJASTOR  הם בחיפוש המתקדם המאפשר     בצורה ידידותית יותר לסנן את המידע עפ"י סוגי פרסומים ועפ"י תאריכים  

  ראו גם : מדריך לחיפוש במאגרי  JSTOR (קישור)

 

Z-Library

תוספת של Yuval Welis 

אתר Z-LIB  הגיע לשיא חדש: כמעט 10 מליון כותרי ספרים (לא נבדלים - כולל עותקים), ו-84 מליון מאמרים (חלקם כאלה שלא זמינים בארץ בספריות).

ערכו עבור כל חוקר לא יסולא בפז - יכול לחסוך אלפי ש"ח אם לא יותר, ולאפשר לכל אחד לחקור בכמעט כל תחום, כמו מקצוען.

מהבחינה הזו הוא קונטרה חשובה ל-JSTOR ודומיו, שבחלקם ממומנים ע"י מלכ"רים, אבל עדיין דורשים כסף טוב למנוי.

Z-Library. The world's largest ebook library.

 

https://z-lib.org/

 

הספרייה הדיגיטלית של OECD  הכפילה עצמה

ספריית הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי היא ספרייה דיגיטלית ושער לנתונים ומחקרים של הארגון. היא כוללת גרסאות דיגיטליות של ספרים, מאמרים וסטטיסטיקות. הגישה חופשית לכל משתמש בעל גישה לאינטרנט. שירותים נוספים ניתנים בתשלום כאשר מרבית המנויים הם אוניברסיטאות, מוסדות מחקר, עסקים, סוכנויות ממשלתיות וגופי ציבור.

 

הספרייה מכילה תכנים שנמסרו על ידי הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD), סוכנות האנרגיה הבינלאומית, הסוכנות לאנרגיה אטומית, המרכז לפיתוח של ה OECD, פיז"ה (התוכנית הבינלאומית להערכת תלמידים) ופורום התחבורה הבינלאומי.

קישור

 

Europeana.eu

 


Europeana.eu היא ספריה דיגיטילית  נרחבת ועשירה המספקת גישה למיליוני ספרים, ציורים, סרטים, פריטי מוזיאון וחומרים ארכיוניים שעברו דיגיטציה באירופה.

נכון ל2021 הועלו לספריית   Europeana.eu מעל 84 מיליון אובייקטים מכ-1,500 מוסדות, בעיקר מאירופה, בהם מוזיאונים מרכזיים כגון הרייקסמוזיאום באמסטרדם והלובר – לצד מוזיאונים וארכיונים מקומיים מכל המדינות החברות בהאיחוד האירופי. כל אלו יוצרים יחד אוסף המאפשר למשתמש לעיין במורשת המדעית והתרבותית של אירופה, מזו הפרהיסטורית ועד זו של ימינו. ציורי המונה ליזה של לאונרדו דה וינצ'י, נערה עם עגיל פנינה מאת יאן ורמיר, כתבי צ'ארלס דרווין ואייזק ניוטון והמוזיקה של וולפגנג אמדאוס מוצרט הן כמה מגולות הכותרת של הפרויקט.

האובייקטים הדיגיטליים אינם מאוחסנים במחשב מרכזי אלא נשארים ברשתות מוסדות התרבות אליהם הם שייכים. Europeana אוספת מידע קשור או מטהדטה על האובייקטים, כולל תמונות תצוגה קטנות, שדרכם מתאפשר למשתמש לחפש את הפריטים, ולאחר שמוצא את שחיפש הוא יכול להקליק על הפריט וכך להגיע לאתר שמכיל את האובייקט המקורי.

 

למוסדות תרבות (ספריות, מוזיאונים, ארכיונים ואוספים אורקוליים) אסטרטגיות שונות בקיטלוג תוכן. גם למדינות השונות שיטות משלהן. על מנת להפוך את המידע לבר חיפוש, התוכן חייב להיות ממופה לפי תקן אחיד, המכונה "Europeana Semantic Elements" (אלמנטים סמנטיים של Europeana).

קישור

 


HathiTrust Digital Library

נוספו מיליוני פריטי מיעד דגיטליים מספריות ברחבי העולם המקוטלגים ונסרקים בספרייה דיגיטלית בינלאומית זו וגם מנגנון דליית המידע שופר מאד .

קישור



​ HathiTrust
 היא ספרייה דיגיטלית פרי שיתוף פעולה של כמה מאות ספריות ומוסדות מחקר שפועלים יחדיו כדי לאסוף ,לארגן ,לשמר ולהבטיח נגישות היום ובעתיד  לאוצרות התרבות והידע האנושי. כיום יש בה  כ-140 חברים, והחברות בה פתוחה לכול מוסדות המחקר והספריות בעולם. Hathitrust    מאפשרת  גישה למיליוני טקסטים מספריות מכול רחבי העולם. מקורות הטקסטים מגוונים :    Google, the Internet Archive, Microsoft  והספריות החברותבראשית יוני 2019  הספרייה עודכנה ונוספו בה מאפיינים שמאפשרים נגישות נוחה יותר לבעלי מוגבלויות.

באתר  יש מנשקי חיפוש פשוט ומתקדם , אפשר לבחור לערוך את החיפוש  בקטלוג או בטקסט המלא של הטקסטים וגם להגביל מלכתחילה את תוצאות החיפוש לטקסט מלא בלבד.

מקור : הבלוג של ד"ר יפה אהרוני



 

 WDL – ספריית הקונגרס

אוסף דיגיטלי עצום  זה מכיל חומרי מורשת תרבותית שנאספו במהלך פרויקט הספרייה הדיגיטלית העולמית (WDL), כולל אלפי פריטים שנתרמו על ידי ארגונים שותפים ברחבי העולם וכן תוכן מאוספי ספריית הקונגרס בארה"ב .

לפני שנה פותח מימשק משתמש חוויתי ונוח יותר לחיפוש באוספי WDL

LINK 


חדש מספריית הקונגרס! מנגנון חכם לניווט במאגרי עיתונות!

 כעת ניתן לחפש באופן חופשי ביותר מ-1.5 מיליון תמונות מתוך עיתונים אמריקאים בטווח השנים שבין 1789 ועד 1963.

מנגנון הניווט החדש של  #LCLabs ממנף את למידת המכונות ואת המשאבים הדיגיטליים המשמעותיים באתר #ChroniclingAmerica של ספריית הקונגרס.

במשך עשרות שנים, נעשה איתור הטקסט באוספי העיתונות רק באמצעות זיהוי אופטי. באופן הזה, לא ניתן היה לחפש תמונות באוסף של 16 מיליון עמודים באמצעות מנועי חיפוש מסורתיים. כל איתור וגילוי היה כרוך בגלישה מייגעת בנבכיהם של המאמרים הסרוקים הרלוונטיים.

חגיגה לכל החוקרים, ההיסטוריונים וכל מי שמרותק ומאותגר בזירה זו.

 הקישור למנגנון הניווט החדש בספריית הקונגרס:

https://news-navigator.labs.loc.gov/search

סרטון הסברה ביחס למנגנון הניווט החדש:

https://player.vimeo.com/video/454247544


Internet Archive 

במבצע טכנולוגי רחב היקף הוקמה ע"י הארגון הבינלאומי "ארכיון האינטרנט" ספריה דיגיטלית מקוונת ענקית !!

 התרחבות אדירה של האוספים  ב Internet Archive  תוך שנתיים

·       28 מיליון מסמכים וטקסטים, כולל 4.6 מיליון ספרים דיגיטאליים

·       3.5 מיליון תמונות

מייסד Internet Archive, ברוסטר קייל, אמר שהם החליטו לסרוק כעת יותר ספרים ולאפשר גישה אליהם ללא תשלום אחרי שמורים פנו אליהם. לדבריו, הם אמרו להם שקשה להם יותר להשיג ספרים מפני שחנויות הספרים סגורות. הוא אומר כי סופרים שאינם רוצים שספריהם יהיו זמינים ב"ספרייה הלאומית לשעת חירום" יכולים לבקש זאת והם יוצאו ממנה



 

Open Library

@openlibrary

We lend ebooks worldwide, for free. Over two million free ebooks available and 1M more in our lending library. A web page for every book.

 Open library  היא  חלק מארכיון האינטרנט, שמוכר אולי יותר בwebback machine  שלו, ששומר דפי אינטרנט לאורך זמן וכולל כיום כ- 334 מיליארד דפי ווב,  ופחות באוספים שלו ובקטלוג הספרים/ספרייה דיגיטלית  שלו.

ב14 ביולי 2018  הודיעה open library  על אופציית חיפוש חדשה – חיפוש בטקסט המלא של למעלה מ- 4ספרים.

אופציה זו מצטרפת לאופציות החיפוש הקודמות,  בתוכן החיפוש המתקדם שמאפשר חיפוש במידע-על של הרשומות,  וכולל חיפוש על פי מחבר, נושא, מקום, שם אדם, מו"ל  ו- ISBN

 

מקור :הבלוג של  ד"ר יפה אהרוני

 

 


השקתה הרשמית של  Open Research Library   –  תכנים חופשיים בפלטפורמה אחת


​ב- 29 בינואר 2020  הוצהר רשמית על השקתה של Open Research Library   – פלטפומה של ספרים ותכנים חופשיים אחרים בגישה פתוחה.

Open Research Library היא פרי יוזמתם של  Knowledge Unlatched  ו BiblioLab    ומתוחזקת על ידם. הפלטפורמה מספקת גישה חופשית לכול, לאוסף מקיף של אלפי מונוגרפיות, כתבי עת קובצי וידיאו ופורמטים נוספים של חומרים מדעיים, עם תִּפְעוּלִיּוּת בֵּינִית (Interoperability)  מלאה של תכנים, נתונים ומידע-על .

שחקנים מובילים בקהילת הספריות והגישה הפתוחה  כולל  EBSCO Discovery Service ,Ex Libris Primo , Summon, OCLC   אחדו כוחות לתמיכה בפרויקט .

המיזם נתמך על ידי מימון המונים לצד  עידוד ספריות ברחבי העולם לתמוך בעלות הגוברת של הפרויקט.  אך הפלטפורמה פתוחה לכול ללא קשר לתמיכה הכלכלית וספריות וחוקרים רשאים לגשת לכל התוכן בפלטפורמה באופן חופשי וללא הגבלה בכל עת

לספרייה

מקור : הבלוג של ד"ר יפה אהרוני

 

תוכנות ופלטפורמות ליצירה של ספריות דיגיטליות בעולם

Digital Library Software List

 


מתפתחות פלטפורמות טכנולוגיות חדשניות לחיפוש וגילוי באוספי ספריות דיגיטליות

קישור

 

ראו גם :

מאגרי מידע של עיתונים היסטוריים באינטרנט 

  


התעדכן מאגר הקישורים השימושי "חיפוש מידע : שיטות "

  בסדרת מאגרי המק"ש ( מאגר קישורים שימושי)  שאני בונה באינטרנט מזה שנתיים , התעדכן היום מאגר המק"ש חיפוש מידע : שיטות . נוספו כ40...