חפש בבלוג זה

יום חמישי, 28 בדצמבר 2023

החיפוש מבוסס AI : שיפורים בפלטפורמת הבינה המלאכותית Perplexity

 



רקע 

מנגנון הבינה המלאכותית (AI ) של Perplexity שונה מצ'אט GPT.

הפלטפורמה החדשנית של Perplexity נותנת תוצאות יחד עם הקישורים למקור. 

התוצאות של Perplexity AI בהשוואה ל-ChatGPT Plus נמצאו מסוננות ( refined) יותר וכללו גם תוכן רלוונטי בכמה וכמה הקשרים עם קישורים נוספים  בתשובה . עם Perplexity, אתם יכולים לאמת את המידע ולציין אותם בעבודתכם.

לסקירה שכתבתי לפני חודש (קישור) . מדוע התחלתי להשתמש בתוסף של בינה מלאכותית בשם Perplexity AI?


מה התחדש לפני שבוע ? 

ה"אוספים"  Collections של Perplexity היא תכונה המאפשרת למשתמשים לארגן את פריטי השאילתות, שנמצאו באמצעות חיפוש הבינה מלאכותית AI,  במרחבי תוכן יעודים משלהם.  תכונה זו נועדה לשפר את חווית המשתמש על ידי הפעלת סיווג שרשורים לפי נושאים או פרויקטים, ובכך למנוע עומס יתר בחיפוש. תכונה חדשה זו מסייעת רבות לארגון המידע שמצאתם. יש גם הגדרות פרטיות מתכווננות, המאפשרות למשתמשים לבחור אילו אוספים נשמרים פרטיים לעומת משותפים לציבור. 

קישור What is Perplexity collections?




רשימת מנועי חיפוש וכלי חיפוש 2023: רשימה שימושית ( מעודכנת)

 


 מה חדש ?

·       נוסף פרק חדש ונרחב אודות מנועי חיפוש מבוססי בינה מלאכותית

·       ועוד מנועי חיפוש מועילים בתחומי המחקר האקדמי בעולם

לרשימה המעודכנת באתר " ידע וסקרנות דיגיטלית"

כל עולם החיפוש באינטרנט במקום אחד ומאוחד

https://www.amisalant.com/?p=23071

 


יום חמישי, 21 בדצמבר 2023

הרשת החברתית ת'רֶדְס (Threads) עולה על דרך המלך

 


רשת ת'רֶדְס  (Threads) למי מכם שלא יודע מה זהמדובר באפליקציה הזהה לטוויטראבל מבית מארק צוקרברג, כלומר אפליקציה שאמורים לכתוב בה משפטים קצרים. וזהו, פחות או יותר. ת'רדס עלתה לאוויר בחודש יולי 2023.

אני משתמש בת'רדס מאז יולי 2023 , ועד לפני שבוע  כיכר השוק שם הייתה קצת ריקה , אבל בשבוע האחרון אני רואה כי עוקבים חדשים בהמוניהם מצטרפים כל הזמן וגם תכנים מעניינים .

מה קרה ?

שני תהליכים גרמו לכך. האחד הרשת החברתית הגיעה לראשונה לאירופה ונוספו מעל 100 מיליון משתמשים חדשים , והגורם השני הממשק של רשת ת'רֶדְס  במחשב השולחני השתפר מאד . סרגל הניווט מאד מקל על ההתמצאות , סרגל הניווט הועבר לראש העמוד, מה שמקל על מציאת התכונות השונות של Threads.

 תכונה נוספת  : אפשר עתה להציב תגיות נושא לכל פוסט ואפילו משפטי מפתח שישמשו כתגיות נושא . כיוון הכתיבה בעברית  RTL עובד עתה תקין בת'רדס  ואפשר לכתוב עד 500 מילים בכל פוסט.

לאט-לאט: ת'רדס הופכת לרשת מבוזרת

ת'רֶדְס  (Threads)   המתחרה של X  (טוויטר ) מבית מטא ( צוקרברג )  החלה לבחון אינטגרציה עם ה-Fediverse - יקום של רשתות חברתיות שיכולות לתקשר אחת עם השנייה. תוך שנה הפלטפורמה תאפשר למשתמשים לנטוש אותה ביחד עם העוקבים שלהם (מקור).

 הנחיות הצטרפות לת'רדס ( באנגלית) 

הפינה שלי  ברשת ת'רדס ( קישור )




יום שלישי, 12 בדצמבר 2023

מנוע החיפוש החדשני של גוגל SGE : תמונת מצב , דצמבר 2023


לאחרונה  גוגל רשמה פטנט חדש למנוע החיפוש החדשני שלה SGE .

הפטנט שניתן לגוגל מתאר כיצד פועלת חוויית יצירת החיפוש החדשה של גוגל SGE  (מקור)

גוגל מפתחת במשך שנים מודלים גדולים של שפה, אך השאירה אותם מאחורי הקלעים לשימוש פנימי בלבד ולא שחררה אפליקציות כאלה עד ההצלחה המסחררת של ChatGPT, שלפי דיווחים גרמה ללחץ אדיר בחברה לשחרר מוצרים באופן ציבורי כדי שלא תאבד את ההובלה שלה בתחום החיפוש. גם כעת, נראה שגוגל עדיין עושה זאת באופן הדרגתי,  אך מנוע החיפוש  SGE לא פתוח עדיין לקהל הרחב. (מקור ).

בגישת החיפוש הרגילה, כפי שקיימת עד היום, הסתמכנו על הזנת שאילתות חיפוש וקבלת תוצאות דף מותאמות. עם זאת, SGE מציג דרך חדשה של חיפוש, המאפשרת לנו לחקור ולמצוא מידע באופן יעיל, מהיר והרבה יותר קל. לא רק זה, אלא שה-SGE יכול להתאים את המידע, באופן אישי כלפינו ולהעדפות שלנו או בהתאם למיקום שלנו, בצורה שתרגיש לנו ממש כאילו יש לנו "עוזר אישי" חדש .

עם SGE, הדרך שבה נחפש מידע עומדת להיות טובה יותר. בניגוד לגישת החיפוש שאנו רגילים אליה, SGE מביא אל השולחן דרך מתקדמת ומבוססת על טכנולוגיה חדשה (ואף מרתיעה, יש שיגידו), המסייעת למצוא את המידע שאנחנו צריכים מהאינטרנט, בתוך שבריר שנייה.

במקום להסתמך אך ורק על נתונים  גוגל רתמה את כוחו של מודל שפה גדול בשם PaLM 2, שהוא רשת עצבית מלאכותית.

 PaLM 2 הוכשר על כמות עצומה של נתונים, מה שמאפשר לו להבין הן את התוכן והן את השאילתות בצורה מקיפה יותר. על ידי השימוש במודל AI המתקדם של גוגל, SGE  מסוגלת כיום לספק תוצאות מדויקות יותר ואף להציע שיפורים לשיפור חוויית החיפוש של כל אחד מאיתנו.

חשוב לציין: SGE לא מחליף את האינדקס הקיים של גוגל.

במקום זאת, הוא משלים אותו על ידי השלמת תוצאות החיפוש עם התובנות והיכולות של מודל PaLM 2. שילוב זה מבטיח שהמשתמש יקבל מגוון רחב יותר של מידע רלוונטי המותאם לצרכים שלו.

מקור וקרדיט :

מאמר של אייל רחמים בבלוג שלו


הבנת הקשר: כאשר אתם כותבים שאילתת חיפוש,   SGE לא מסתכל רק על מילות המפתח; הוא מנתח את ההקשר מאחורי החיפוש שלכם. לדוגמה, אם אתם מחפשים  מסעדות איטלקייות בכפר סבא-רעננה  אז   SGE ישקול גורמים כמו המיקום הנוכחי שלכם, השעה ביום והעדפות האוכל בעבר שלכם כדי לספק לכם המלצות למסעדות  איטלקיות שככל הנראה יהיו מתאימות יותר לכם.

תכונה חיונית נוספת של SGE היא היכולת שלה להתאים אישית חוויות חיפוש על סמך העדפות המשתמש והתנהגויות. הוא משלב תוכן שנוצר על ידי משתמשים, כמו ביקורות של לקוחות (  (REVIEWSבתוצאות החיפוש.

מקור


 הפיתוח של SGE הוא עדיין במעבדות הפיתוח של גוגל וכ100 מיליון משתמשים בארה"ב ובהודו משמשים " שפני ניסיון ", ועל סמך המשובים שלהם מעבדות גוגל מתאימות  את הפיתוח העתידי של SGE שצפוי להיות משמעותי לכולנו . 







 

 

 

יום חמישי, 16 בנובמבר 2023

האם הבינה המלאכותית אכן שינתה את דפוסי החיפוש באינטרנט ?

 


מתברר כי למרות ההבטחות וההתלהבות מהבינה המלאכותית שחברת מיקרוסופט הובילה השנה , נתח השוק של  החיפוש באינטרנט לא השתנה משמעותית  . למעשה , נתח שוק החיפוש  נותר יציב מאז אוגוסט 2015. זה החודש שבו Google עברה לראשונה 91% של נתח שוק החיפוש ברחבי העולם.

בשבע השנים האחרונות, נתח שוק החיפוש של Googe זינק מ-91.1% (דצמבר 2015) ל-93.37% (פברואר 2023). במשך רוב שמונה השנים הללו, ChatGPT לא היה קיים, כולל מאפריל עד אוגוסט 2018, כאשר נתח שוק החיפוש של גוגל צנח מתחת ל-91%.

·       נתח שוק החיפוש העולמי של גוגל, אוקטובר 2023: 91.53%

·       אוקטובר 2022: 92.34%

 מה לגבי מנוע החיפוש בינג של חברת מיקרוסופט . מנוע החיפוש מבוסס הבינה המלאכותית   Microsoft Bing עדיין יורד מבחינת נתח השוק בהשוואה לשנה קודמת , 3.13% (אוקטובר 2023) לעומת 3.59% (אוקטובר 2022).

 

• תעבורת ChatGPT גדלה ל-55 מיליון (עלייה של 4%). אבל  - התנועה של ChatGPT היא רק 2% מתעבורת האינטרנט של גוגל.

 

מקור


יום רביעי, 15 בנובמבר 2023

מדוע התחלתי להשתמש בתוסף של בינה מלאכותית בשם Perplexity AI?

 





 תודה למידען   איגור יבדוסין  על המידע (איגור הוא מייסד חברת אינפו-טרגט)

תוסף AI  שהוא גם מנוע חיפוש בפני עצמו, כולל הצגת מקורות המידע המדויקים  שעליהם התבסס בחיפוש

חברת הסטרט-אפ Perplexity AI נוסדה בשנת 2022 על ידי אנדי קונווינסקי, ארווינד סריניבס, דניס יאראטס וג'וני הו. ארבעת המייסדים הכירו במהלך עבודתם ב-Google AI, שם כולם היו מעורבים בפיתוח מודלים של שפה לבינה מלאכותית . הם היו מתוסכלים מהיעדר דרך טובה לגשת ולהשתמש בידע הכלול במודלים אלה, אז הם החליטו להקים חברה משלהם כדי לטפל בצורה מועילה  יותר בבעיה זו.

מנגנון הבינה המלאכותית (AI )  של Perplexity שונה מצ'אט GPT.

לסקירה באתר " ידע וסקרנות דיגיטלית"  בעריכת עמי סלנט

http://www.amisalant.com/?p=25182

 



יום רביעי, 25 באוקטובר 2023

האם הדפדפן החדש ARC הוא פריצת דרך ?

 

 

 שבועון  TIME הכריז על  ARC כאחד הפיתוחים הנבחרים לשנת 2023 .  

האינטרנט השתנה מאוד מאז שנות ה-90. הדפדפן לא. ממשק האינטרנט החינמי של ה- Arc, הוא גרסה מודרנית שמאפשרת ריבוי משימות עם אפשרויות צפייה רבות יותר. "במקום שורה אחת אינסופית של כרטיסיות שאתה בקושי יכול לקרוא, שלא לדבר על לארגן, Arc כולל סרגל צד אנכי עם מקום לכל דבר", אומר המנכ"ל והמייסד-שותף ג'וש מילר. משתמשים יכולים לשמור צילומי מסך בקלות ולשתף לוחות מידע דיגיטליים. כל 12 שעות, Arc סוגר ומאחסן לארכיון כרטיסיות לא מוצמדות כדי להפחית את העומס;

למעשה , מדובר על שילוב בין דפדפן לבין פלטפורמה אישית ושיתופית  לניהול מידע דיגיטלי .

 


שנים אחרי שכולנו החלטנו שערמה של כרטיסיות בראש חלון דפדפן היא הדרך שבה אנחנו עושים דברים וצוברים מידע , לARC יש גישה אחרת. כמו רוב האפליקציות המודרניות, Arc שם הכול בסרגל צד ומאפשר לכם לבנות מצבורי מידע/מרחבי מידע שבהם תוכלו להשתמש כדי להתמקד במשימה מסוימת. לדוגמה, כל המחקרים והמסמכים שאני צריך עבור מאמר מסוים צבורים ומרוכזים במרחב  דיגיטלי דיגיטלי משלהם, ואני יכול לקפוץ למקום אחר לכרטיסיות אישיות או למרחב שלישי כדי לפקוח עין על חדשות היום.

מניסיוני , דפדפן  Edge של מיקרוסופט מאפשר לי גם ניהול מידע דיגיטלי  ולכן אני בצפייה לראות האם יש כאן פריצת דרך (קישור לסקירה שכתבנו בזמנו)

כרגע, Arc הוא עדיין למחשבי  MAC בלבד ואתם צריכים להירשם לרשימת המתנה כדי לקבל גישה,

נרשמתי לרשימת ההמתנה ומצפה לראות אם אכן יש כאן חידוש מהותי?

לדף של החברה שפיתחה את  המוצר החדשני ( קישור)

 

 למידע נוסף אודות המוצר החדשני ( 2)

 

 סרט וידאו 1



https://www.youtube.com/watch?v=QsCNcqdHVrc

 

סרט וידאו 2

 


https://www.youtube.com/watch?v=edftwE_S0Ak&t=209s


יום רביעי, 13 בספטמבר 2023

ניסיתי את רכיב הבינה המלאכותית של BING מול הAI של גוגל ? מה המסקנות?

 


עיקרי דברים

הBARD של גוגל , מבוסס בינה מלאכותית , הוא יותר מעמיק בהשוואה לBING כי הוא מתמצת בהרחבה יותר מקורות מידע בעברית ובאנגלית . עם זאת , הוא בקושי מביא לינקים שימושיים כמו הBING של מיקרוסופט.
מבחינת חוויית משתמש הBING של מיקרוסופט יותר ידידותי והתצוגה נוחה מאד מבחינת המשתמש .
בארד תפקד טוב יותר במגוון רחב של משימות כמו תרגום שפות, יצירת פורמטים של טקסט יצירתי, כתיבת תכנים שונים ומענה על שאלות אינפורמטיביות.
אז במי להשתמש ?
• כרגע ממליץ להשתמש בשניהם , כי לכל אחד מהם היתרונות משלו ?

יום רביעי, 6 בספטמבר 2023

אתרי בדיקת עובדות

 


מאת: עמי סלנט , מידען


 חלק א' : רקע ושיטות עבודה


  50% מהידיעות העיתונאיות כוללות שגיאות - זה היה הממצא הבולט במחקרו המכונן של מיצ'ל צ'רנלי, שנערך ב-1936. צ'רנלי פיתח שיטה אמפירית למדידת הדיוק של הדיווחים, שנשענה על חוות דעתם של אנשים ונשים שהיו שותפים לאירועים המסוקרים. 

בשמונת העשורים שחלפו מאז שוכללו שיטות המדידה, אבל הממצאים, לפי העורך וחוקר התקשורת אורי פז, מלמדים על הידרדרות, "מגמה של תקשורת המהלכת בעקביות על מדרון חלקלק של מעידות וטעויות". מחקר מקיף שנעשה בארה"ב ב-2007 כבר איתר שגיאות בכ-60% מהידיעות.

 

איך משכנעים את הקוראים להאמין למה שכתוב בעיתון? נתיב אחד שגופי תקשורת פונים אליו בשנים האחרונות הוא אימוץ הטכניקות של ארגוני בדיקת עובדות, ולפעמים הטמעתם במערכת.

עיתון "גלובס" היה הראשון בישראל ומדור "המשרוקית" שלו זוכה להערכה רבה לא רק בישראל.

קדמו לו בין השאר "לה-מונד" הצרפתי, שטיפח את גוף הבדיקות Les Decodeurs, ו"ניו יורק טיימס", שקלט בודקת עובדות בוגרת "פוליטיפאקט", אחד מארגוני הבדיקה הוותיקים בארצות-הברית.

בודקי העובדות הפכו בעשור האחרון לתנועה עולמית תוססת. הם שילשו את מספרם בין 2014 ל-2018.

אז מה תורם החיבור עם בודקי עובדות לאמינות של העיתון? 

דבר ראשון, עיתונאים משמשים לעתים קרובות ערוץ הפצה לשגיאות, שלא לומר שקרים, שהמסוקרים מוכרים לקהל. הכתבים לא מייצרים את הטעויות האלה, אבל מחוסר זמן לבדוק אותן - וייתכן שמסיבות אחרות - מעבירים אותן הלאה. מערכת נפרדת של בדיקת עובדות יכולה לצמצם את התפשטות הנגע.

"המשרוקית"  של עיתון גלובס

 

שימוש במקורות גלויים. בניגוד לעיתונאים רגילים, שמקורות המידע שלהם נשארים בדרך כלל מאחורי הקלעים, בודקי עובדות מספקים הפניות למידע הגולמי ששימש אותם. כך הקוראות יכולות לוודא בעצמן אם המסקנות מבוססות היטב. אמנם בעיתון מודפס אין מקום לרשימות ביבליוגרפיות ארוכות, אבל כל תחקיר של "המשרוקית" מלווה בגרסה מקוונת עם קישורים. דבקות במקורות גלויים היא עיקרון שעיתונים יכולים להטמיע גם בטקסטים אחרים, אם כי יש לו מחיר: כבודקי עובדות, אסור לנו להסתמך על שיחות רקע עם "גורמים" עלומי-שם, גם אם הוויתור מחייב לגנוז בדיקה.

מקור

למעשה, מדובר כאן בחקר מידעני לכל דבר !!

 

בדיקת עובדות לאחר הפרסום נעשית בידי גורמים העוסקים בביקורת של אמצעי התקשורת, שהצבעה על עובדות שגויות היא חלק ממטרתם.

בשנת 2015 נוסדה רשת בדיקת העובדותהבינלאומית, ארגון עולמי שנועד ליצור שיתופי פעולה וסטנדרטיזציה בין ארגונים שונים מרחבי העולם שעוסקים בבדיקת עובדות. הרשת עובדת בשיתוף פעולה עם ארגונים רבים, ביניהם גוגל ופייסבוק, ומתפקדת גם כגורם סמכות להכשרת בודקי-עובדות. נכון לספטמבר 2019 בארגון חברים 56 ארגונים להם סוכנויות בעלות תו-תקן של ה-IFCN הפועלות ב-39 מדינות.

מדורי בדיקת עובדות בישראל כוללים את המדור "המשרוקית" של העיתון "גלובס" ותוכנית הטלוויזיה "מהצד השני עם גיא זהר" בערוץ "כאן 11". בשנת 2019 קיבל מדור המשרוקית של גלובס את תו התקן של רשת בדיקת העובדות הבינלאומית

מקור

 

חלק ב' : רשימת אתרי בדיקת עובדות  בעולם שתוכלו להיעזר בהם


 


Logically AI

Logically is a tech company that develops advanced AI to fight misinformation at scale using expert fact checkers, OSINT investigators and data science.

 

Logically - Check Fake News an - Apps on Google Play

 

Lead Stories FactChecker



RAND Corporation

Lead Stories is a web-based fact-checking platform that identifies false or misleading stories, rumors, and conspiracies by using its Trendolizer technology ...

Fact Check Explorer

Google

https://toolbox.google.com › factcheck › explorer

 


Reuters

Reuters Fact Check

 

Google Fact Check Tools

FactCheck.org - A Project of The Annenberg Public Policy ...

Search - FactCheck.org

 

AP Fact Check


EUfactcheck 

https://eufactcheck.eu/

 


 https://mediabiasfactcheck.com/about/ אתר עצמאי שנועד לקדם מודעות להטיה תקשורתית ומידע שגוי באמצעות דירוג ההטיה, דיוק העובדת ואמינות של מקורות מדיה, גדולים כקטנים

המלצה של המידענית המעולה Tali Amir Avhar

המשרוקית

 

המשרוקית של גלובס (@thewhistleIL) · Twitter

 


התעדכן מאגר הקישורים השימושי "חיפוש מידע : שיטות "

  בסדרת מאגרי המק"ש ( מאגר קישורים שימושי)  שאני בונה באינטרנט מזה שנתיים , התעדכן היום מאגר המק"ש חיפוש מידע : שיטות . נוספו כ40...