חפש בבלוג זה

יום שני, 17 ביולי 2023

הרשת החברתית ת'רדס, תמונת מצב יולי 2023

 


עיקרי דברים

·       בתקופה שבה טוויטר מדממת וסופגת מכה אחר מכה, יש מי שמזהה את נקודת התורפה ומקים אתר שהוא הכלאה בין אינסטגרם המצליחה וטוויטר הדועכת .

 

·        Threads  לא מביאה  חידושים פורצי דרך לשולחן הדיגיטלי שלכם . במקום לשבש את נוף המדיה החברתית הקיים, היא רק מחקה מושגים קיימים. בהיותה חלק מהתאגיד הגדול בתעשיית האינטרנט ( מטא)  , Threads שואפת  להעביר משתמשים לפלטפורמה מקוונת  אחרת מבלי להציע שום דבר חדש או מהפכני מהותי  (עומר כביר , 16 ליולי 2023 )

 

·       הגל הראשוני של ההרשמות ל-Threads הונע מהשילוב החלק שלה עם חשבונות אינסטגרם. עם זאת, נותרה השאלה: האם אנשים ימשיכו להשתמש בה? הדביקות של האפליקציה נגזרת מהעובדה שהסרת התקנת Threads דורשת מחיקה גם של אפליקציית אינסטגרם.

 

·       שתי תוצאות אפשריות לפנינו:

 

·       רשת תרד'ס יכולה להיות אטרקטיבית למותג או למשתמשים בגלל שהיא  מאזנת  את הסביבה הרעילה של טוויטר.

 

·       לחלופין, משתמשים עלולים להשתעמם עם חוויה דומה לטוויטר, מה שיוביל לירידה במעורבות ולדעיכת הפלטפורמה ( מקור)

 

·       זו הפעם הראשונה זה שנים שטקסט ולא תמונות או וידאו קצר כמו זה של טיקטוק משמש בסיס לרשת חברתית חדשה.

·      ת'רדס היא פלטפורמת מיקרו־בלוגינג: כמו פעם, בראשית ימי הסושיאל, מישהו מדבר ומישהו עונה לו. אי-אפשר לפתוח מצלמה, לשיר לרקוד ובעיקר לצרוח לאוויר העולם את השטויות שמסתובבות לך בבטן. צריך להגיד משהו, לנסח משהו, ליצור שיחה או להצטרף אליה. ( שגיא חמץ , 14 ביולי 2023 )

 

הסקירה המלאה



רשת ת'רֶדְס (Threads) למי מכם שלא יודע מה זה, מדובר באפליקציה הזהה לטוויטר, אבל מבית מארק צוקרברג, כלומר אפליקציה שאמורים לכתוב בה משפטים קצרים. וזהו, פחות או יותר. ת'רדס עלתה לאוויר בשבוע שעבר, שזה הכי מהר שהמתכנתים של צוקרברג הצליחו לעבוד, בזמן שהוא מזיע ונושף להם באוזן "נו כבר, נו כבר, נו כבר". (מקור)

Threads הושקה רשמית ב-5 ביולי 2023 ב-100 מדינות, בהן ארצות הברית, הממלכה המאוחדת, אוסטרליה, ניו זילנד, קנדה, יפן וישראל, אך טרם יצאה באיחוד האירופי.

לעומת הציפור הכחולה ( טוויטר) , שמציעה למשתמשים שלה הפרדה בין התוכן שאתם עוקבים אחריו, לעומת תוכן מומלץ שבוחר עבורכם האלגוריתם, בת'רדס אין נכון לעכשיו שום הפרדה וכל התוכן מופיע בפיד אחד, ארוך ומעייף. כן, גם החברים שלכם והמשפיענים שאתם אוהבים לצרוך את התוכן שלהם, וגם עוד מיליוני אנשים וחשבונות שבינם לבינכם – אין שום קשר.

אין גם דרך לסדר את הפיד בצורה כרונולוגית. במקום זאת, הוא מאורגן לפי מה שאלגוריתם של הפלטפורמה חושב שהכי יעניין אותנו. לטענת מנכ"ל אינסטגרם מוסרי, בחברה מודעים לחוסרים האלה ועובדים על לפתח עבורם פתרונות ( מקור: דניאלה גינצבורג, 9 ליולי 2023 ).


מחיקה של ת'רדס = מחיקה של אינסטגרם

כפי שהתברר במהלך הימים האחרונים, אין אפשרות למחוק את חשבון הת'רדס מבלי למחוק את חשבון האינסטגרם שלכם, זאת עקב העובדה שהשניים מחוברים ומהווים בעצם את אותו החשבון. אין לדעת האם זה נעשה מראש באופן זה או שמדובר באילוץ טכני עקב החיבור בין שתי הפלטפורמות. כך או כך, אנחנו בספק שזה מועיל איכשהו ( מקור: דניאלה גינצבורג, 9 ליולי 2023 )

 

אחרי ההתחלה החלומית, עם 100 מיליון התקנות תוך ימים ספורים, הרשת החברתית החדשה של מטא מאבדת גובה. בימים שלישי ורביעי, מספר המשתמשים היומי באפליקציית ת'רדס (Threads) ירד ב-20% בהשוואה לשבת, וזמן השימוש צנח ב-50%, מ-20 דקות ל-10 דקות בלבד ( מקור)

 

למרות הרעש והצלצולים לאחר ההשקה, לת'רדס יש עוד עבודה רבה עד שתמצא לעצמה מקום בשגרת המדיה החברתית של רוב המשתמשים", כך לדברי ברטולצ'י. "הגיבוי של מטא והחיבור עם אינסטגרם כנראה נותנים לת'רדס יתרון מסוים על פני המתחרים, אך היא צריכה להציע ערך מוסף רב יותר מאשר להיות 'טוויטר בלי אלון מאסק'".

גם על פי נתונים של חברת ניתוח המידע סימילרווב המגמה דומה, ולפיהם ת'רדס חוותה ירידה של יותר מ-25% במספר המשתמשים הפעילים היומי לעומת השיא שרשמה ב-7 ביולי בשימוש בפלטפורמה באמצעות מערכת אנדרואיד. החברה טרם סיימה לבדוק את פעולת הפלטפורמה במערכת iOS של אפל. המידע של סימילרווב מראה גם שזמן השימוש ירד ביותר מחצי, ושמ-20 הדקות שבילו המשתמשים בממוצע בפלטפורמה ב-6 ביולי נרשמה ל-8 דקות בלבד ב-10 ביולי.

 


"למרות שהייתה סקרנות רבה לבדוק את האפליקציה בהתחלה, לא כל המשתמשים הפכו את הביקור בה לשגרתי כמו הביקור באפליקציות הוותיקות יותר", כך אמר דייויד קאר, מנהל ניתוח ראשי בסימילרווב (מקור)

 

הסיבה שבגללה ת'רדס לא יכולה לפעול באירופה

כרגע בת'רדס מחכים לאישורים מאירופה. האיחוד האירופי דורש אישורים ספציפיים לאופן שבו המידע של המשתמשים עומד להישמר - בעיקר סביב המידע הרפואי. בעצם מה שהאירופים אומרים למטא הוא שהם מבינים שהם רגילים להקים אפליקציות בהן ניתנת להם הרשות לעשות ככל העולה על רוחם עם המידע אודות המשתמשים שלהם, אך לא הפעם. אתם רוצים אפליקציה פופולרית? אין בעיה, אבל צריך התאמות ורגולציה. (מקור )

 

הניסיון של משתמשים בארה"ב

 

אבוד בזמן

Threads has 100 million users, but is it user friendly?

 

"אחת התלונות העיקריות הן ממני והן ממשתמשים מוקדמים רבים של Threads היא שכרגע אין דרך לצפות בפוסטים לפי סדר כרונולוגי. ציר הזמן של דף הבית בת'רדס הוא די אקראי והפוסטים שמוצגים לך מבוססים בערך על תחומי העניין שלך מפעילות באינסטגרם. ייתכן שתראו הרבה פוסטים מחשבונות הדומים לאלו שאתה עוקב אחריהם, יחד עם האינטראקציות של אנשים שאתה עוקב אחריהם עם חשבונות מאומתים (בדומה ללינקדאין)."

עם זאת, פוסטים בת'רדס אינם מאורגנים בשום צורה, ולעתים קרובות אתה מוצא את עצמך קורא שרשורים שפורסמו לפני שעות רבות או אפילו ימים. זו בהחלט הדרך שבה אינסטגרם עובדת, אבל היא לא בהכרח פלטפורמה נהדרת ליצירת דיונים ואינטראקציות באפליקציה שבה אנשים משתפים את המחשבות המיידיות שלהם ומקווים לתגובות מהירות יחסית. בנוסף, משתמשים לא יכולים לחפש ביטויים ספציפיים בפוסטים והאפליקציה אינה תומכת בהאשטאגים. זה מקשה מאוד על מציאת שרשורים על תחומי העניין שלך.

ציר הזמן הביתי  ברשת ת'רדס עמוס בפוסטים מחשבונות שאולי אין לך עניין לעקוב אחריהם. אפליקציית Threads אפילו לא אומרת לך אם אתה מסתכל על פוסט 'מוצע', כמו מה שנעשה באינסטגרם. זה מוביל לגלילה מאוד מייגעת ואם צריך להיות  כן ברוב המקרים , אוותר אחרי 30 שניות ואשאיר את האפליקציה לבדה לכמה שעות ( מקור: James Ash , 11 ליולי 2023 )

 

הניסיון של משתמשים בישראל



"הסקרנות הראשונית טבעית, אבל הפלטפורמה כבר עכשיו מתחילה להתיש. עוד בדיחת קרש של איתי לוי, עוד כאילו מודעות עצמית של דנית - זה לא מספיק. לא ברור לאן זה ימשיך מכאן: האם למשפיענים בכלל יש כוח לייצר תוכן בעוד פלטפורמה? ובשביל מה? בהתחשב בכך שגם טוויטר אף פעם לא ממש משכה מסות של משתמשים בישראל - למרות שכן התאגד בה גרעין קשה של עיתונאים ופוליטיקאים שהצליח להשפיע על השיח - לכו תדעו אם לקהל תהיה סבלנות לעוד מאותו הדבר, רק מאנשים שלא בטוח שיש להם מה להגיד.

יכול להיות שת'רדס פשוט תסיים כמו עוד גוגל פלוס, גוגל ווייב או Vine וכל אחת מהרשתות הכושלות האחרות שפקדו אותנו במשך השנים. אבל אולי, אם היא תצליח להיות המקום שמזוהה קצת יותר עם אותנטיות וקצת פחות עם פומו, זיוף, שת"פים ותמונות מעוצבות - יוכל לצמוח שם משהו חדש. אל תעצרו את נשימתכם" ( מקור : נטע חוטר , 13 ליולי 2023 )

 

בעיית עודף המידע ברשת ת'רדס

התשתית (פרוטוקול) הדיגיטלית עליה ת'רדס מבוססת ActivityPub,  שמאפשרת שיתוף תכנים בין פלטפורמות חברתיות שונות, תאתגר את היכולת שלה לאכוף הגבלות על תוכן, כך טוען בכיר לשעבר בפייסבוק אלכס סטיימוס. לדבריו, האופי המבוזר של תשתית הסושיאל יקשה על בלימת הפצת מידע ואכיפת ההסרה שלו ברגע שתוכן יעבור מרשת אחת לאחרת ומשרת אחד לאחר.

מקור

 

השינוי האלגוריתמי מבחינת  אצירת התוכן  הדיגיטלי והפצתו

רשת Threads  אוצרת התוכן במתכונת אלגוריתמית, בדיוק כמו פייסבוק או אינסטגרם. זה אומר שכשאתה נכנס, אתה רואה מיקבץ של פוסטים שונים המבוססים על תחומי העניין שלך, בין אם הם פורסמו לפני חמש שעות או לפני חמש דקות.

זה שינוי מהותי ממה שהורגלנו אליו בטוויטר, כאשר תכונת ה-ההפצה והחשיפה היא ציר הזמן הכרונולוגי ההפוך. זה אומר שאתה רואה כל פוסט בודד של אנשים שאתה עוקב אחריהם בסדר הפוך, מה שהפך את טוויטר לחיוני לחדשות ולאירועים  המתרחשים (מקור  : עיתון ניו יורק טיימס , 12 ליולי 2023  Brian X. Chen and Mike Isaac)

 

האם בני נוער יימשכו לרשת ת'רדס ?

לדעת ד"ר מור דשן  מומחית לרשתות חברתיות ומרצה באוניברסיטת בר אילן, ובמסלול לתואר שני במכללה האקדמית ברמת גן,

"הממשק הוא בכל זאת טוויטרי, מבוסס טקסטים, אני לא רואה בני נוער מחפשים אפליקציות מבוססות טקסטים, הם רוצים טיקטוק, משהו ויזואלי שהרבה יותר מדבר אליהם, גם באינסטגרם הם כבר לא בהמוניהם".

"ד"ר מור דשן מדגישה כי עדיין מוקדם להבין את המגמות באפליקציה אך משיטוט ראשוני מסיקה כי "הפטפוטים הם ברמה של חבורת בני נוער שנקלעו יחד בפעם הראשונה לאיזו קבוצת וואטסאפ, זה מאוד ראשוני וזה תלוי מאוד במי ישתלט על הפלטפורמה, מי יגיע, מי יפתח". דשן  מביאה את הפוליטיקאים כדוגמי ואומרת: "האם יצייצו פה את הציוצים הרציניים שלהם או שישתפו תמונות שלהם שותים קפה, זה עוד מוקדם לראות לאן זה הולך".

מה בכל זאת עלול להטות את הכף לטובת הרשת החדשה? דשן מסבירה: "אם כל אמני העולם יתגייסו ויכנסו לת'רדס אז אני אגיד שזה באמת משהו שובר שוויון, כרגע זה מענייין את אותם אנשים שצרכו מידע טוויטר".

מה יגרום לאנשים לעבור לרשת החדשה

אם כך, מה הדבר שיגרום לאנשים לנטוש את טוויטר הוותיקה לרשת החדשה? ד"ר דשן מסכמת את זה בשתי מיליםאילון מאסק. "אני מעריכה שההתנהלות בטוויטר בחודשים האחרונים מאז שאילון מאסק רכש אותה גורמת לאי נוחות, היא הפכה להיות רשת מעצבנת. מאסק מתנגח עם כל העולם ואומר כל מיני אמירות לא ברורות על חופש הביטוי, משהו בטוויטר נהיה קצת רעיל וזה כבר לא כיף". ( מקור)

 

"עומס חובות כבד": מה עובר על טוויטר?

כ-80% מעובדיה של טוויטר פוטרו מאז שאילון מאסק רכש את הרשת החברתית!!

אילון מאסק, טען בציוץ כי החברה עדיין לא הפכה לרווחית • לטענתו, הרשת החברתית איבדה מעל מחצית מהכנסותיה מפרסום ונמצאת בתזרים מזומנים שלילי • הציוץ מגיע על רקע השקתה של הפלטפורמה המתחרה ת'רדס (דניאלה גינזבורג , 16/7/2023,)

ראו גם:



מאסק מכריז על שינויים בטוויטר - על רקע הצלחת ת'רדס

 

האם חברות ומותגים יעברו בעתיד לרשת Threads ?

על פי מחקר של Website Planet, הרוב המכריע של המותגים הפעילים ב-Threads מייצרים יותר לייקים לפוסט באפליקציה של ת'רדס ממה שהם רואים בטוויטר, כאשר הממוצע הכולל על בערך פי 8 המעורבות הרגילה שלהם בציוץ בטוויטר (מקור)

שאלת ההמשכיות

למרות ההצלחה המרשימה של הימים הראשונים, יש כמה אתגרים גדולים. זמן השימוש היומי הממוצע במדיה חברתית בעולם הוא כ–60 דקות, ונשאלת השאלה אם ההצלחה של ת'רדס — שנשענת על אינסטגרם — תוסיף זמן מסך או תביא לירידה בזמן השימוש באינסטגרם ותבצע קניבליזציה פנימית במטא .

גם שאלת ההמשכיות (Stickiness) עדיין פתוחה, ובינתיים יותר ויותר משתמשים שואלים את העוקבים שלהם ואת עצמם בפוסטים פומביים אם יש להם כוח לייצר עוד תוכן בעוד פלטפורמה.

( שגיא חמץ , 14 ביולי 2023 )

 



 


מבחן דרכים : Perplexity מול ChatGPT

  מאת: Amanda Caswel  א.  שאלת מחקר מורכבת Perplexity : פלטפורמת   Perplexity דולה עדכונים אחרונים, מצטטת מחקרים ומאמרים ממקורות אמינ...