חפש בבלוג זה

יום ראשון, 28 במאי 2023

חיפוש מתקדם באתר מלחמת יום הכיפורים של משרד הבטחון – מנקודת מבט מידענית

 


לציון יום השנה ה-50 למלחמת יום הכיפורים שיחול בחודש אוקטובר השנה השיק  לאחרונה ארכיון צה"ל במשרד הביטחון אתר אינטרנט גדול ומקיף, ובו עשרות אלפי מסמכים, תצלומים, קטעי וידאו, הקלטות ועדויות מהמלחמה.

האתר שעלה היום לאוויר, חושף ומנגיש לראשונה לקהל הרחב חומרים מקוריים בהיקף ניכר אודות מלחמת יום הכיפורים, ביניהם: 15,301 תצלומים, 6,085 מסמכים, 215 סרטים, 40 הקלטות אודיו ו- 169 מפות, שבכוחם להמחיש את זירת הקרבות, שיקולים והתלבטויות של מקבלי ההחלטות, אירועים דרמטיים בלחימה ורגעים קטנים בחיי הלוחמים

האתר כולל גם חומרים בלעדיים, שהוצגו בפני ועדת אגרנט ואושרו לאחרונה ע"י הוועדה הממשלתית בראשות השופט העליון (בדימוס) פרופ' יצחק אנגלרד, בהם חומרי מודיעין ומסמכים מקוריים של סגן סימן טוב שהצביעו על סימנים קונקרטיים למלחמה.

האתר שהוקם על ידי אגף התקשוב במשרד הביטחון, נועד להנגיש ללוחמים ולבני משפחותיהם חומרים ותצלומים, שלא ידעו על קיומם ובכלל זה תחקירים ודו"חות קרב של לוחמים שנכתבו בכתב ידם. הנגשת התצלומים וקבלת המשוב מהציבור הרחב תוכל לסייע לארכיון צה"ל במשרד הביטחון לזהות דמויות ומקומות ולדייק את המחקר ההיסטורי.

באתר ניתן למצוא מאגר תחקירים מבצעיים ברמות הפיקוד השונות של מגוון יחידות החל מרמת שר הביטחון, דרך המטה הכללי, הפיקודים הזרועות (יבשה, אוויר וים) ועד רמת היחידות הלוחמות ותומכות הלחימה. כמו כן, באתר קיימים דפים ממוקדים העוסקים באירועים המרכזיים במלחמת יום הכיפורים ובאישים שמילאו תפקיד מכריע בניהולה בדרגות הפיקוד השונות, תוך קישור למסמכים ולתצלומים רלוונטיים.

לכניסה לאתר

 

החיפוש המתקדם באתר




.החיפוש המתקדם באתר , שמאפשר ביצוע חיתוכים על פי מילות מפתח,  סוגי תיעוד וטווחי תאריכים לא תמיד יעיל  ( ערכתי עשרות חיפושים באתר במנגנון החיפוש המתקדם והתוצאות  לא הניבו תועלת רבה ).

מנגנון החיפוש המתקדם

אין במאגר אוסף מבוקר של מילות מפתח וגם לא אגרון של מילות מפתח וגם לא ענן מילות מפתח .

חיפשתי על הגדוד שלי שהיה צמוד לתעלה במלחמת  הכיפורים ולא מצאתי בחיפוש  המתקדם , אבל מצאתי בחיפוש הרגיל

קישור


יום רביעי, 24 במאי 2023

רשתות חברתיות : תמונת מצב: מאי 2023

 


נקודות עיקריות בסקירה

 

§        השפעת הרשתות החברתיות על מתבגרים "תלויה" בדרך כלל בגורמים אינדיבידואליים, כולל מה בני נוער יכולים לעשות ולראות באינטרנט, היכן וכיצד הם גדלו ומהם "החוזקות והחולשות" של עצמם.

§          "הפלטפורמות החברתיות כפי שהכרנו אותן — הגיעו לסופן", אמרה זיזי פפאצ'ריסי, מרצה לתקשורת באוניברסיטת אילינוי־שיקגו, שמלמדת קורסים על רשתות חברתיות, "הן כבר מיצו את התועלת שלהן מזמן".

§        "אנשים נוטים לצייץ מחדש תוכן שדומה לתוכן שהם עצמם מפיקים ברשת במקום להציג נושאים אחרים.

§        מטא (Meta), ענקית הרשתות החברתיות המחזיקה בפייסבוק, אינסטגרם ו-וואטסאפ נמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים של יצירת רשת חברתית טקסטואלית חדשה שתספק למשתמשים אלטרנטיבה לטוויטר וצפויה להיבנות בצורה מבוזרת, בדומה לפלטפורמת מסטודון,

§        Bluesky  אמנם עדיין בגרסת בטא, וניתן בינתיים רק להיכנס לרשימת ההמתנה לאתר, אך בבסיסה עומד פרוטוקול אינטגרטיבי מסוג אחר עבור רשתות חברתיות, שהחברה למעשה תאגד את כולן – כל אחת והייחודיות הקהילתית שלה – לכדי פלטפורמה אחת, מבוזרת וללא שליטה של אדם אחד על הנעשה בה.

§        טווח החשיפה Organic reach לפוסטים של פייסבוק כל הזמן בירידה. הטווח הממוצע לפוסט אורגני בפייסבוק יורד ל -5.2%. (בסוף 2019 הוא עמד על 5.5%, ושנה לפני כן היה 7.7%)

§        שיעור המעורבות הממוצע  ( Engagement rate ) בשנת 2020 בפוסט אורגני בפייסבוק עמד על 0.25%. המספר הזה הלך ויורד ל -0.08% בשנת 2022

§        המצב בקבוצות פייסבוק מבחינה חשיפה אורגנית אפילו נעשה יותר גרוע , יש ירידה משמעותית  בחשיפה האורגנית בעקבות השינויים באלגוריתם של פייסבוק.

§        אינפלציה של קבוצות פייסבוק. כל שנה נפתחות מאות או אלפי קהילות בפייסבוק, עוד ועוד אנשים מצטרפים אבל תשומת הלב שלהם לא יכולה להתחלק בין כולן. התוצאה : מעט מאד חברים בקבוצת פייסבסוק שלכם רואים את הפוסט  שלכם ומדובר רק ב2 אחוז מכלל החברים שלכם בקבוצה!!.

לסקירה המלאה והמעודכנת בפורטל האינטרנט  " ידע וסקרנות דיגיטלית " בעריכת  המידען עמי סלנט

http://www.amisalant.com/?p=24122

 



יום שלישי, 16 במאי 2023

התשובה של גוגל לGPT-4

 

 

הקדמת עורך הבלוג : עמי סלנט , מידען ואוצר תוכן דיגיטלי

נוכח המרוץ של ענקיות הטכנולוגיה לתחומי הבינה המלאכותית ושילובה במנועי חיפוש ריכזתי כאן כמה וכמה קטעים ותובנות מתוך כתבות וסקירות מרתקות ומעודכנות לשבוע השני של חודש מאי  2023

התשובה של גוגל לGPT-4

מאת: שגיא כהן

בכנס המפתחים השנתי של גוגל, שנערך בשבוע שעבר, היא הכריזה שבארד משתדרג ועובר למודל השפה החדש, החזק והעדכני PaLM 2, שאמור להיות התשובה של גוגל ל-GPT-4 של OpenAI. השדרוג אמור לתת תשובות מדויקות ועשירות יותר. לדוגמה, בתשובה לשאלה מי מנכ"ל טוויטר, הוא דווקא משיב תשובה מדויקת שמדובר בלינדה יקרינו, שמונתה על ידי אילון מאסק לתפקיד רק בסופ"ש האחרון.

הציוץ של גוגל על השקת PaLM 2

בימים האחרונים צצו שורה של דיווחי משתמשים כי מאז השדרוג נראה שהיכולות של בארד אכן קפצו מדרגה. בגוגל אומרים שהוא משפר לא רק שיחה טבעית, אלא גם את הביצועים בכל הקשור לכתיבת קוד תוכנה.

במקביל, גוגל הודיעה שבארד יהיה זמין לקהל הרחב ללא צורך ברשימת המתנה ושהוא זמין ב-180 מדינות, כולל ישראל. ובנוסף, התווספו פיצ'רים חדשים כמו יכולת לייצא תשובות לכלים אחרים  )למשל, מייל או גוגל   Sheets ובהמשך יתווספו גם האפשרויות להציג תשובות שכוללות תמונות (למשל, אם תשאלו על אתרי חובה לביקור בניו אורלינס, הוא יציג תמונות רלוונטיות של האתרים) וכן אפשרות להעלות תמונה ולשאול שאלות לגביה.

הגרסה החדשה של בארד, יחד עם החיבור לאינטרנט והפיצ'רים החדשים, עשויים להקטין מאוד את הפער של גוגל מול שאר הצ'אטבוטים, ולהפוך אותו לחלופה חינמית וחזקה לChatGPT Plus.

מקור וקרדיט : שגיא כהן

 

איך נראה עכשיו המנוע החדש מבוסס ה-AI של  גוגל מול  Chat-GPT   ?

  מאת: נבו טרבלסי 

בשבוע שעבר גוגל הכריזה בכנס המפתחים השנתי שלה על שורת טכנולוגיות חדשות ובראשם שילוב הבינה המלאכותית במוצרי החברה. השילוב המעניין מכולם, ככל הנראה, היה זה של צ'אט ה־AI שלה Bard, עם מנוע החיפוש המסורתי. החיפוש המשודרג יכלול תקציר של תוצאות החיפוש, ויתמוך בהמשך השנה ביותר מ־40 שפות (שעברית בהן). בשלבים הבאים, הכלי גם יוכל לעבד מידע הקשור לתמונות, כמו הצעות לטקסט שניתן להצמיד לתמונה מסוימת, או הצעות לתספורת לפי תמונה. ההכרזות הללו, הצליחו לרצות גם את המשקיעים ואחרי דשדוש של מספר שבועות, מניית אלפאבית זינקה ביום חמישי, לאחר האירוע, ביותר מ־4% - עלייה שצמצמה את הפער של החודש האחרון עם מיקרוסופט.

איך עובד הכלי החדש  Bard?

בשימוש ראשון ב־Bard היתרונות המובהקים של גוגל מתבטאים מיד, והראשון שבהם הוא חווית המשתמש. בעוד שבצ'אט של OpenAI, על המשתמש להמתין עד שהכלי יסיים להקליד את תשובתו, בכלי של גוגל התשובה מגיעה כדבוקה אחת מיד. בנוסף, ב־Bard אין צורך בהרשמה (בניגוד ל־Chat-GPT), והייצוא לכלים אחרים של גוגל כמו דוקס או ג'ימייל מתבצע בלחיצת כפתור פשוטה ולא דורש העתקה של קטעי טקסט.

להבדיל מהמתחרה של OpenAI, שאומן על מידע עד שנת 2021, הכלי של גוגל מחובר לאינטרנט, מה שלא בהכרח הופך את המידע בו לאמין יותר, אבל כן מספק לו את היכולת להתייחס לפרסומים אקטואליים. אבל OpenAI לא מתכוונת להשאיר את הזירה לגוגל. בסוף השבוע האחרון הכריזה ענקית הבינה המלאכותית כי מהשבוע הבא תשלב פיצ'ר חיבור חדש למשתמשים של גרסת הפלוס של Chat-GPT, שיאפשר חיבור לאינטרנט ומידע אקטואלי.

עוד הבדל מהותי בין שתי המערכות עומד על הפקת תשובות אלטרנטיבות. גוגל מלכתחילה מאפשרת לראות כמה תוצאות חלופיות לשאלה, בעוד שב־Chat-GPT יש צורך בבקשה אקטיבית מהכלי. בנוסף, בעוד ש־Chat-GPT מנסה לספק מענה תשובה לשפות אחרות, כמו עברית - בגוגל מודים כי Bard לא אומן בשפות אחרות, ומודלי השפה האחרים יושקו בהמשך השנה.

מקור וקרדיט : נבו טרבלסי

 ראו גם :

  מתוך המאמר של סגן נשיא גוגל ,  10 מאי 2023



Introducing PaLM 2

 PaLM 2 הוא מודל שפה מתקדם עם יכולות משופרות של רב לשוני, חשיבה וקידוד.

 

רב לשוניות: PaLM 2 מאומן יותר בטקסט רב לשוני, ומכסה יותר מ-100 שפות. זה שיפר משמעותית את יכולתו להבין, ליצור ולתרגם טקסט בעל ניואנסים - כולל ניבים, שירים וחידות - על פני מגוון רחב של שפות,  PaLM 2  עובר גם בחינות מיומנות שפה מתקדמות ברמת "שליטה".

הסקה : מערך ובסיס הנתונים הנרחב של PaLM 2 כולל מאמרים מדעיים ודפי אינטרנט המכילים ביטויים מתמטיים. כתוצאה מכך, הוא מפגין יכולות משופרות בלוגיקה, חשיבה לוגית  ומתמטיקה.

קידוד  PaLM 2 :  הוכשר ואומן מראש על כמות גדולה של מערכי נתונים של קוד מקור זמינים לציבור. המשמעות היא שהוא מצטיין בשפות תכנות פופולריות כמו Python ו-JavaScript, אבל יכול גם ליצור קוד מיוחד בשפות כמו Prolog, Fortran ו Verilog.

 

למאמר המלא בבלוג צוותי הפיתוח של גוגל

 

  ראו גם :


 


Google  Says  PaLM 2  Beats Google Translate  in Machine Translation

 

 


סימנים ראשונים לעייפת הבינה המלאכותית

 

 

מאת: גל מור

אודות הכותב

החל מימיו ככתב טכנולוגיה ב-ynet ו-"חורים ברשת", גל מור ליווה וסיקר רבות מהטכנולוגיות הדיגיטליות החדשות בשפה ובעומק שהפכו אותן נגישות ומובנות לקהל בישראל.

גל מור נחשב ומעורך מאד כמומחה המוביל בישראל לתחומי התוכן הדיגיטלי , ודרכי יצירתו והפקתו

כיום :  Guruz Chief Product Officer at 



הכלל הראשון להבנת כל טכנולוגיה משבשת זה שאין נסים ואין אלכימיה. דברים לא קורים בחלל. כל התפתחות היא הדרגתית ובאה על כתפי זו שקדמה לה. הכלל השני זה שהבינה המלאכותית הגנרטיבית לא יוזמת דבר ולעולם מופעלת על ידי יוצרים אנושיים, כלי מתקדם ומעורר התפעלות, אך עדיין כלי.  

אם אתה לא מבין באמת איך זה בדיוק עובד שאל מדעני דאטה שיסבירו לך שאין שום נסים במודלי שפה שמיישמים תבניות סטטיסטיות כדי לחולל טקסטים בשפה טבעית. מי שחרשו על המודלים האלה בחודשים האחרונים אפילו יספרו לך שהם רחוקים משלמות ונדרשת הרבה מאוד עבודה אנושית כדי לחולל תוצאות מרשימות.

כרגע אנו חוזים בבהלה לזהב ב"מירוץ חימוש" בתחום ה-Generative AI. השוק מוצף בכלים ואנשים משתמשים בכלים האלה כדי לייצר תכנים שרובם המכריע בינוני ומטה. במקביל, הרבה אנשים עושים כסף ממומחיות שרכשו רק לפני רגע. אלה פערי ארביטראז' של ידע. בסוף כולם יגיעו לעמק השווה בשימוש בכלים. האדג' של אלה שישכילו להפיק את המירב מהטכנולוגיות החדשות לא יהיה טכני אלא אנושי. 

כן, גם במקרה זה האדם שבטנק ה-AI ינצח. בימים אלה ניכרים סימנים ראשונים לעייפת AI. המניע הראשוני שהביא להתפתחות התקשורת היה רצון בקשר אנושי. אין שום דבר מלהיב במכונות שמדברות עם מכונות. אנשים מתחברים לתכנים שאנשים יצרו אותם, בזכות האוטוריטה, הקול הייחודי, האנושיות. זה נכון גם למותגים.

גם אם תהיו מאסטרים בכלים ותפיקו דרכם תכנים חסר השראה וייחוד, אפילו ילווו באפקטים וצהלולים, זה פשוט לא יעניין. מה שמחזיר אותנו לנקודה האנושית. אני לא טוען שהכלים לא חשובים אלא שהטכנולוגיה היא אמצעי, לא מטרה. למדו לשלוט בכלים ותפיקו דרכם את קול היוצר הייחודי שלכם או אל תטרחו בכלל.  

מקור וקרדיט  , גל מור

לפוסט המלא בלינקאין

 ראו גם : 



Negative Consequences: Reduced creativity and critical thinking: If people rely too heavily on AI and ChatGPT for decision-making and problem-solving, they may become less skilled at these tasks themselves, which could limit their ability to innovate and adapt to new situations

The Consequences of Relying Too Much on AI

מבחן דרכים : Perplexity מול ChatGPT

  מאת: Amanda Caswel  א.  שאלת מחקר מורכבת Perplexity : פלטפורמת   Perplexity דולה עדכונים אחרונים, מצטטת מחקרים ומאמרים ממקורות אמינ...