חפש בבלוג זה

יום רביעי, 24 ביולי 2024

Elicit: בינה מלאכותית בחיפוש מאמרים אקדמיים, התנסות ומסקנות

 


רקע

             איתור מאמרים ממוקדים ומהימנים ברשת הופך בשנים האחרונות למאתגר הן בשל שפע המאמרים והן בשל ריבוי מנועי החיפוש. התקדמות הבינה המלאכותית כמנוע חיפוש, מאפשרת לאפליקציות כמו ELICIT ליעל ולדייק את מלאכת איתור המאמרים בתחום האקדמי.

האפליקציה, אינה רק כלי לכתיבת תשובות לשאלות מחקר כדוגמת ChatGPT , אלא היא גם כלי לאיתור מקורות המידע האקדמיים עליהם מבוססות התשובות. כוחו של הכלי טמון ביכולתו לאגם את המידע מהמאמרים שאותרו, להציג את מקורות המידע וליצור בסיס לסקירת הספרות.

 ממשק המשתמש באפליקציה מאפשר לצמצם את המאמרים שפורסמו עד שנה מסוימת, המצאות המאמר כקובץ PDF , אפשרות לבחון את דרוג המאמר וכתב העת  בו הוא פורסם וסימון המאמר כמעניין להמשך עבודת סקירת הספרות.

 קיימים מנועי חיפוש אקדמיים דוגמת Google Scholar וגם הם מאפשרים איתור מאמרים ויכולת חיתוך לפי שנים. ממשק המשתמש של ELICIT מאפשר לקרוא את תקציר המאמרים במסך החיפוש ולזהות בתוך המאמרים מילות מפתח היכולות לסייע בהרחבת סקירת הספרות.

 מקור וקרדיט

 

כתובת באינטרנט  

 

תכונות חדשות

פיצ'ר חדש נוסף לאחרונה ל- Elicit, מנוע חיפוש מבוסס בינה מלאכותית שבאמצעותו ניתן לחפש מאמרים אקדמיים באמצעות כתיבת שאלת מחקר.

הפיצ'ר החדש שהתווסף לאפשרויות הסינון, הוא סינון המאמרים לפי דירוג כתבי העת בהם הם מתפרסמים. הדירוג מבוסס על-פי ה SJR (Scimago Journal Ranking).

ב- Elicit מקווים כי המסנן החדש הזה יסייע למשתמש למצוא מאמרים רלוונטיים יותר, בין אם הוא מתמקד רק בפרסומים המתפרסמים בכתבי עת  מהשורה הראשונה וכן אם המשתמש בוחן מגוון רחב יותר של הספרות המחקרית בשדה המחקר שלו.

מקור וקרדיט :

המידענית Tali Amir Avhar (קישור)

 

חיפוש והצלבת מקורות מידע בלוגיקה בוליאנית

ניתן לאחרונה גם לבצע הצלבות וחיתוכים על פי הלוגיקה הבוליאנית ( AND NOT OR  )



קישור

https://support.elicit.com/en/articles/2300417

 

התנסות

הרצתי כמה חיפושים במאגר ELICIT לגבי שאלת המחקר שאני חוקר ובודק כבר 20 שנה : האם למידה באמצעות פלטפורמות LMS ( לדוגמא MOODLE  ) מגבירה עניין ומוטיבציה של סטודנטים ותלמידי תיכון בלמידה .

המאמרים שקיבלתי עונים בהחלט על שאלת המחקר ומאד ממוקדים . נחשפתי לכמה מאמרים שלא ידעתי על קיומם .


  

 השוואה למאגרי מידע אקדמאיים

הרצתי את אותה שאילתא גם במאגרי המידע האקדמיים הבאים :

ProQuest Central

Ebsco academic search ultimate

Ebsco academic search premier

ProQuest One Academic 

 כמובן שקיבלתי הרבה יותר מאמרים בנושא הנחקר וגם עם טקסטים מלאים  (full text)

הממצאים ב ELICIT פחות נרחבים , אבל מאפשרים מיקוד.

לסיכום , אל תוותרו על מאגרי מידע אקדמאיים אבל כדאי להשתמש בנוסף גם ביישום של  ELICIT



 


יום חמישי, 18 ביולי 2024

מרכזי מידע לאיסוף מידע דיגיטלי אודות כלים דיגיטליים: היתרונות והחסרונות של AlternativeTo



בעבודתי השוטפת כמידען אני עוסק רבות באיסוף מידע באמצעות אגרגטורים ( ראו סקירה שלי : יסודות באיסוף מידע בענף המידענות : אגרגטורים ותפקידם ) ואחד האגרגטורים האלו הוא AlternativeTo  

זהו מרכז מידע מועיל מאד למציאת חלופות לאפליקציה או לכלים דיגיטליים שאתם משתמשים בהם . אפשרויות הסינון שימושיות במיוחד מכיוון שהם מאפשרים לי למצוא את האפליקציה שאני רוצה. בהחלט ממליץ על האתר הזה.

מרכז המידע הטוב ביותר לבחירת תוכנות וכלים דיגיטליים  , מציאת חלופות חינמיות ולא מאוד פופולריות (אך טובות למדי ).

AlternativeTo מקל על איתור מהיר של יישומים וכלים דיגיטליים. הרשימות מאורגנות היטב , כאשר תגובות חיוביות של המשתמשים (likes ( מקפיצות  את התוכן  הדיגיטלי  ביותר לראש הרשימה , ותגים מועילים מזהירים אותך מפני תכונות לא רצויות (כגון שהמוצר מופסק או אם הוא  חלק מחבילת תוכנה).

היכולת לסנן לפי פלטפורמה ורישיון פירושה שאתם יכולים לסנן בקלות תוכנות ויישומים .

קישור



כן, AlternativeTo יכול להיות אתר שימושי לאיסוף מידע דיגיטלי מקצועי , במיוחד אם אתם מחפשים:

תוכנה או אפליקציות חדשות: אם אתם מחפשים תוכנה או אפליקציה חדשה ללהתנסות , AlternativeTo היא מקום מצוין להתחיל בו. אתם יכולים לחפש סוג מסוים של תוכנה או אפליקציה, ו-AlternativeTo תציג לכם רשימה של אפשרויות דומות.

חלופות לתוכנה קיימת: אולי אינכם  מרוצים  מתוכנה או אפליקציה  שבה אתם משתמשים כעת, או שהיא אינה זמינה יותר. AlternativeTo יכולה לעזור לכם למצוא חלופות בעלות תכונות דומות.

תוכנה חינמית וקוד פתוח: אם אתם מחפשים חלופות חינמיות או קוד פתוח לתוכנה בתשלום, AlternativeTo יכולה לעזור לכם לצמצם את האפשרויות שלך.

הנה כמה מהדברים שהופכים את AlternativeTo לשימושי ומועיל עבורי כמידען :

מסד נתונים גדול של תוכנות: ל-AlternativeTo יש מסד נתונים גדול של תוכנות ואפליקציות, כך שסביר שתמצא את מה שאתה מחפש.

ביקורות משתמשים: לרבות מהתוכנות והאפליקציות ב-AlternativeTo יש ביקורות משתמשים, שיכולות לעזור לכם  להבין מה אנשים אחרים חושבים עליהן.

אפשרויות סינון: ניתן לסנן את התוצאות לפי פלטפורמה, סוג רישיון וקריטריונים אחרים.

בסך הכל, AlternativeTo הוא מרכז מידע רב -ערך לכל מי שמחפש תוכנות או אפליקציות חדשות לנסות ולבדוק. אבל !! הנה כמה דברים שכדאי לזכור:

• איכות הביקורות: ביקורות המשתמשים יכולות להועיל, אך חשוב לזכור שהן לא תמיד מקצועיות או חסרות פניות.

• לא כל החלופות נוצרות שוות: זה שתוכנה רשומה כחלופה לתוכנית אחרת, לא אומר שהיא תהיה טובה באותה מידה. זה תמיד רעיון טוב לקרוא ביקורות אחרות  ולעשות השוואה גם באתרים אחרים בהם אני משתמש להצלבת מידע:

sourceforge.net, g2.com, softpedia.com, filehippo.com,

 לעתים קרובות , האגרגטור https://www.saashub.com  מסייע לי מאד בהצלבות מידע !!                                                                                                  

 

והנה עוד אגרגטורים מועילים לכלים דיגיטליים : There are several alternatives to the website AlternativeTo.net:

   Capterra - Offers recommendations for business software and applications across various categories.

  G2 - A popular review platform that provides recommendations and comparisons for different software products

 Slant - Allows users to find and compare alternative software, apps, and products across a wide range of categories

StackShare - Focuses on providing recommendations and comparisons for developer tools and software.

   ProductHunt - Features new and interesting products, apps, and services, including alternative options

  Reddit /r/thingsthataremadeofthings - An active subreddit where users share and discuss alternative products

  Alternativeto.wiki - A community-driven wiki that lists alternatives to popular software and websites

   TechRadar - Publishes in-depth reviews and comparisons of different tech products, including software alternatives

 


 


יום ראשון, 7 ביולי 2024

כמה פרספקטיבות לגבי חיפוש מידעני באמצעות צ'אטובטים של AI

 



מבוא

הצ'אטובטים  של AI כגון CHATGPT או ג'ימיני  מבוססים  על מודל שפה:  מערכת ליצירת טקסט, שעיקרון הפעולה שלה נשען על חישוב טבלת סיכויים גדולה בעזרת ניתוח כמות אדירה של טקסטים, ועל יצירת טקסטים חדשים בעזרת תהליך אקראי שבחירת המילים שלו מבוססת על טבלת הסיכויים

מודלים של שפה (LLMs)   כמו בפלטפורמת  CHATGPT  מאומנים לאסוף את הידע הקשור עבור כל משפט, תוך הסתכלות על המילים והמשפטים שמסביב כדי לחבר מה קורה, אך הבנה זו מוגבלת ואינה כוללת את הידע לשיחות מורכבות יותר. כתוצאה מכך, יש בהם חוסר עקביות ולעתים גם חוסר קוהרנטיות של עולם הדעת.

 

מ.ד. ( השם המלא שמור במערכת)

"הניסיון שלי הוא עם הצ'אטבוטים למיניהם : המידע שמתקבל סובל משתי בעיות חמורות-א. כיוון שהצאטים מייצרים תשובות על סמך ההקשר המילולי של השאלה , קשה עד בלתי אפשרי לזהות את הנקודות שהוא הוזה, זו לא בעיה טכנית, זו בעיה מהותית!! הצאטים האלו מתמחים בלייצר תשובות שמילולית נשמעות נכון , ככל שהוא טוב יותר ומשוכלל יותר הבעיה הולכת ומחמירה: נסו לשאול את  claude  על ספרי ילדים בנושא מסוים בישראל,  לדוג',  תקבלו שמות של ספרים וסופרים מומצאים, שנראים מאוד מאוד אותנטיים...

הנקודה השנייה היא שקשה מאוד להוציא ממנו תוכן לא גנרי:  אם אני מחפשת לדוגמה ספרי ילדים בשנות השמונים זה נישה שהצ'אטבוט של הAI לא מצליח להבין. השימוש שלי היום בצ'אטים הוא לבקש מהם שיעצבו לי שאילתות חיפוש שאעתיק ואדביק בגוגל ,באופן כזה שאתגבר על "בועות חיפוש".  הטענה שלי היא שחיפוש מידע ברשת מתחלק בין אנשים המתעניינים במידע שימושי והם כנראה הרוב, לבין אנשים בעלי התעניינות מעמיקה בתחום מסוים בדרך כלל "נישתי" ביחס למה שמעניין את הרוב. ככל שהמערכת עובדת עם llm הסיכויים להגבלת תוצאות איכותיות יורד. חיפוש בגוגל פעם היה מחזיר תוצאה של 40 עמודים, היום לא יותר מחמש.

אני זוכרת בעבר שנברתי בין עשרות דפי התוצאות , רובם חזרו על עצמם, אבל בינות לדברים חיפוש מילולי היה נותן תוצאות לאחר השקעה ואסטרטגיה של חיפוש , כיום לא

דוגמא עכשווית -אני מתעניינת כתחביב בנושא של ספרות ילדים ישראלית (ע"ע אלי אשד וכדו') זכורה לי כתבה שפורסמה באתר Nrg, מעריב בין 2005-2010 אין לי שום דרך לקבל תוצאות שבעבר קיבלתי (כמובן באמצעות בניית אסטרטגיה טובה של חיפוש) . זה דוגמא למידע שבאופן מהותי חסר עכשיו.

לדעתי הסיבה היא תוצאות חיפוש מותאמות אישית על ידי בינה מלאכותית באופן מהותי יעלימו מידע "נישתי " כיוון שהם בנויות על סטטיסטיקה .

מעבר לעניין המהותי, כלכלית חיפוש כזה מניב  הרבה פחות....."

 

 ד"ר אברום רותם

Avrum Rotem




דווקא חיפוש עם AI למטיבי לכת הרבה פחות מתאים. לא ברור על מה התוצאה מסתמכת, והיא די יחידנית, ללא היכולת לראות בזה קצה חוט שניתן ללכת ממנו הלאה בנושא. עצם העניין שהיא מציעה בנוסף לחיפוש בקונקרטי עוד ניסים ונפלאות לא קשורים לחיפוש עצמו- בעיתית יותר מאשר עוזר.

אין ספק שזה ישתפר וכן יציע בעתיד יותר הצעות ופחות קביעות יחידניות בנושאים, אך עדיין" זה לא זה", 

 מגבלות ה AI מתבררות יותר ויותר  .  בתכלס צריך לצאת נגד אלו שמצפים שהAI  תחליף אינטליגנציה אנושית. זה פשוט חוסר הבנה של התחום

ה AI לא מייצרת מידע חדש אלא מלקטת מהרשת רסיסי מידע ללא הרשאה ועושה מזה עוגה כלשהי.

 הבעיה מתחילה כשיש צורך באימות המידע. המכונה לא מציינת מקורות, בד"כ משתמשת במקור אחד שאתרה, ואין לך- לצרכן המידע- מושג אמינות המידע. הגרוע יותר- שתוצאות איתור המידע נכנסות עתה למאגרי מידע שימצא בו שימוש בעתיד. כך מידע לא נכון, שלא לדבר על כוזב, מאפיל במהירות על מידע אמין. כבר עתה כמות שמן הדגים ( זיופים ובולשיט) ממלא את הזירה, והופך את המידע הזמין לבלתי שמיש באמת. בקיצור- להרגע קצת, ולהבין שאיתור מידע הוא עניין מורכב 

 

 עמי סלנט , מידען

יש הבדל בין צ'אטבוט AI ובין מנוע חיפוש AI 

 מערכת חיפוש  מבוססת  AI  מיישמת אלגוריתמים שונים כדי לקבוע את הרלוונטיות של כל פריט באינדקס לשאילתת המשתמש. זה יכול לכלול גורמים כמו התאמת מילות מפתח, ניתוח סמנטי, ניקוד רלוונטיות ומודלים של למידת מכונה שאומנו  על פי נתונים מצטברים. מערכות חיפוש  AI  מקצות ציון רלוונטיות לכל פריט מידע , מה שעוזר בדירוג סדר תוצאות החיפוש.

 בראש הנבחרת של מנועי החיפוש מבוססי AI נמצא Perplexity . 

הפלטפורמה של  Perplexity נותנת תוצאות יחד עם הקישורים למקור. התוצאות של Perplexity AI בהשוואה ל-ChatGPT Plus נמצאו מסוננות ( refined)  יותר וכללו גם תוכן רלוונטי בכמה וכמה הקשרים עם קישורים נוספים  בתשובה . 

עם Perplexity אתם יכולים לאמת את המידע ולציין את מקורות המידע בעבודתכם.

 

 

 


מה אפשר לעשות עם יכולות העיבוד של Pages בתוך פלטפורמת Perplexity?

    לצורך ניהול הידע שלי ,   התחלתי להשתמש   במנגנון Pages של תוכנת Perplexity מנגנון עיבוד המידע של Perplexity   נמצא בתוך library    ...