חפש בבלוג זה

יום רביעי, 25 בדצמבר 2019

לקט מס' 8 : מידענות , מנועי חיפוש, ניהול תוכן דיגיטלי וכלים מקוונים ( 24 בדצמבר 2019 )

הלקט המידעני השמיני נועד להקנות לכם תמונת מצב רחבה של תחומי המידענות, ניהול התוכן, מנועי החיפוש והספריות והוא מבוסס על איסוף, זיקוק ותימצות של מאות מקורות מידע אחריהם אני עוקב קבוע. המעקב היזום שלי מתבצע , כאמור,על פני מאות אתרי אינטרנט ובמאגרי מידע מקוונים הנמצאים רק בספריות אקדמיות.
 בפריטים החדשים בלקט השתדלנו להביא גם השלמות מידע בנושא , "ראה גם".

מאחל לכולם חג אורות שקט  
עמי סלנט , עורך הלקט


כלי עזר

61
Google Translate הולך ומשתפר

שיפורים ביישום של Google Translate למכשירים ניידים שלא מחוברים לאינטרנט. 

לא בכל המדינות ולא בכל האזורים יש חיבור אינטרנט ולכן ניתן להוריד יישום של Google Translate שאינו מחייב חיבור לאינטרנט. 

אנשי הפיתוח של גוגל הצליחו לשפר את יעילות  הדיוק של התרגום  ב12% ויש שפות כגון  יפאנית קוריאנית  בה יעילות התרגום גדלה ב20% . גם במערכת המקוונת של Google Translate יש כל הזמן שיפורים וגם שם יעילות התרגום עולה מחודש לחודש בכל השפות .

מקור ולמידע נוסף :

62
מאגרי תמונות חינמיים
ככל מי שעוסק בניהול תוכן דיגיטלי ובכתיבה לאתרי אינטרנט  ובהצגת  מצגות זקוק לתמונות לשיבוץ בסקירות או הפוסטים . יש כמובן , מאות אתרי תמונות בתשלום , אבל הם יקרים ומכבידים על כיסו המרושש של מנהל התוכן . בשנתיים האחרונות החלו להתפתח מה וכמה מאגרי תמונות חינמיים די מרשימים ודי יעילים . המוביל מביניהם הוא מאגר Unsplash בו ניתן לחפש תמונות לפי נושאים והאוסף שלהם הולך ומתרחב כל שבוע.

 Unsplash: Beautiful Free Images & Pictures

63
הממשק החדש של חיפוש תמונות נטולות זכויות יוצרים
CC Search הוא מנוע חיפוש נוסף לתמונות נטולות זכויות יוצרים אשר התגבש מחדש והשתדרג בשנת 2019 . יעיל מאוד

 ראו גם :

53+  אתרי תמונות להורדה חינם וללא זכויות יוצרים (המדריך המעודכן ל-2020)


64
הכול עובר לקול
מעתה ניתן לנהל את כל התזכורות והרשומות שלכם במאגר Google Keep באמצעות פקודות קוליות וזאת תודות לפענוח הקולי החדש של Google Assistant

ראו גם  :

כלים מתוקשבים לניהול מידע אישי  Google keep



יישום חדשני : לשלוח דוא"ל ישירות לטלפון הנייד
לעתים קרובות אתם חוששים כי MAIL ששלחתם נבלע אי שם בדוא"ל של המקבל ולא נודע כי בא אל קירבו . אז עתה יש אפליקציה חדשה  בדפדפן כרום המסוגלת לשלוח את המייל ישירות מהGMAIL למספר הטלפון הנייד של הנמען למכשיר הנייד...





מנועי חיפוש ושיטות חיפוש לאיתור מידע


66
ממשק חיפוש מאוחד למילות מפתח


 Soovle הוא כלי פשוט ונחמד באמצעותו תוכלו לראות במבט אחד תוצאות למילה שחיפשתם במגוון מנועי חיפוש ואתרים נוספים, ביניהם גוגל, יוטיוב, וויקיפדיה, Answers.com, יאהו, בינג ואמזון. 


בהגדרות של הפלטפורמה תוכלו לקבוע באלו אתרים לבצע חיפוש, כאשר המקסימום הוא 15 בו זמנית.


באמצעות הממשק המועיל של soovle.com אתם יכולים לשגר את השאילתא (מילות חיפוש) בכל פעם בנפרד למנוע חיפוש אחר מלבד גוגל , למשל BING או אמזון  או ויקיפדיה וכמובן גם לגוגל. אבל התכונה העיקרית שלו  היא הצעות לצירופי מילים/מילות מפתח כפי שנמצאו במנועי החיפוש השונים כבר בזמן הקלדת השאילתא .


למי זה טוב ? בעיקר למידענים שצרכים לגבש מחרוזת חיפוש יעילה של מילות מפתח 




רב-מנוע לסרטי וידאו
67

סרטי וידאו קיימים לא רק בYOUTUBE אלא גם ברשתות חברתיות כגון פייסבוק וגם באינסטגרם  ולכן פותח רב-מנוע שיכול למצוא את סרטי הוידאו בכל המקומות והאתרים בהם הם חבויים.


רב-המנוע מחפש מעל  430 מיליון סרטי וידאו .
ואם ברב-מנוע עסקינן אז אל תשכחו את Dogpile. הוותיק והיעיל

68

מנועי חיפוש 2019 – פופולריים, שומרים על הפרטיות, ייעודיים, אלטרנטיביים לגוגל ואחרים 


אין ספק שגוגל הוא מנוע החיפוש הפופולרי ביותר  אך קיימים בווב מנועי חיפוש רבים נוספים, חלקם שומרים על פרטיות המשתמשים,  ווחלקם עם מאפיינים ייחודיים שלא נמצאים בגוגל וכדאי להכירם 



69
לחפש על הקנווס עם פלטפורמת 2DSEARCH
מאת : המידענית טלי קמינסקי רוזנברג

בניית השאילתות באתר מתחילה על מעין קנווס ריק, בו כותבים את המונחים, ולאחר מכן מארגנים אותם בקבוצות.

 מוסיפים שדות חיפוש ואופרטורים בוליאניים (AND, OR , NOT) לפי הצורך. 

חלק ממנועי החיפוש מאפשרים לצפות בתוצאות החיפוש בדף הצמוד לקנווס, ובחלקם יש לעבור לחלון נפרד על מנת לראות אותן.
את השאילתות הנבנות באתר ניתן לשמור ולשתף בפתיחת חשבון חינמי עם סיסמת גוגל או סיסמה ייחודית.


70
עדכון אלגוריתם בתוצאות החיפוש המקומיות בגוגל

החל מנובמבר 2019 גוגל החלה להשתמש בהתאמת-ביטויים מבוססת רשת עצבית (Neural Matching), כדי להפיק תוצאות חיפוש לוקאליות בדרך חדשנית ומתקדמת יותר. 

השיטה מאפשרת למנוע להבין יותר טוב כיצד מילים קשורות למושגים / מונחים שונים. גוגל משתמשת ברשת העצבית החל מ-2018, והיא למעשה מערכת ענקית של מילים נרדפות (Super-synonym System).

בתוך כך, הדיון בטוויטר שעוסק בנושא מבסס גם את ההבדל בין ראנק בריין ובין הרשת העצבית המלאכותית. בעוד שראנק בריין מסייע לגוגל להתאים בין דפי אינטרנט למונחים / מושגים, הרשת העצבית משמשת את גוגל להבנה כיצד מילים קשורות לחיפושים.


מאגרי מידע ברפואה ומידענות רפואית


71
כלים לעדכון שוטף וחיפוש יעיל במידע הרפואי הדיגיטלי: מה צופן העתיד?

כותבת המידענית טלי קמינסקי רוזנברג בבלוג שלה :

"האתגר האמיתי היה להכניס את כל מה שרציתי לומר ב - 15 הדקות שהוקצו לי...
ההרצאה עסקה בכלים דיגיטליים המסייעים לאנשי מקצוע להתמודד עם עומס המידע הקיים כיום. התמקדתי בעיקר במנועי חיפוש מתקדמים - מבוססי בינה אנושית (הווה) ומבוססי בינה מלאכותית (הווה ועתיד). ויש גם הצצה לממשק החדש של פאבמד שצפוי לעלות בספטמבר הקרוב!"

ראו גם :
PubMed הוא מאגר מידע ביבליוגרפי העוסק בתחומי מדעי החיים, מדעי הרפואה והמקצועות הפרא-רפואיים. המאגר מכיל רישום ביבליוגרפי של רובם הגדול של המאמרים המדעיים בתחומים אלו שפורסמו החל משנות החמישים של המאה העשרים ולעתים גם מאמרים ישנים יותר, בכל השפות. PubMed היא חלק ממיזם של ממשלת ארצות הברית.

מדריך לעבודה עם מאגר PUBMED, אפריל 2019



ספריות, מרכזי מידע  וקטלוגים מקוונים


 סוף עידן  מערכת אלף : הספריה הלאומית עוברת למערכת עלמא

72

ביום שלישי  26 בנובמבר 2019 , הספריה הלאומית עברה  להשתמש במערכת עלמא – הדור הבא של מערכות לניהול ספריות

"מערכת אלף שרתה את הספריה הלאומית  נאמנה מעל 34 שנים וכל המידע הקיים בה עובר למערכת המידע החדשה (עלמא), ללא כל אובדן מידע. מערכת מרחב היא פניה הגלויים של הספרייה, וכבר בשימוש למעלה משבע שנים.

מנוע החיפוש פרימו (בספריה קוראים לו מרחב) ככלי החיפוש.
3. המידע המופיע באלף (וכעת בעלמה) מועבר לתוך מערכת פרימו. ההחלטה אלו שדות ימופתחו לצורך חיפוש, ואיזה מידע יוצג בכל רשומה, היא בשליטת הספרייה, כפי שהיה גם במערכת אלף.

4. כל המידע שהיה במערכת אלף מועתק למערכת עלמה, למעט היסטוריית ההשאלות של כל קורא, ורשימת הפריטים השמורים במדף האלקטרוני האישי.

5. ההחלטה לסיים את פעולת אלף ולעבור לעלמה נבעה מההפסקה הצפויה לתמיכה במערכת מצד החברה כמו גם שכל הספריות האוניברסיטאיות וספריות המכללות בארץ כבר עברו (או עוברות) לעלמה. הפעילות כרשת בין ספרייתית חייבה את הספריה הלאומית לבצע את המעבר. לא היינו מוכנים לסכן את יציבות ושרידות המערכת הספרייתית המרכזית ולהישאר עם מוצר שאינו נתמך.

6. למערכת מרחב/פרימו יתרונות וחסרונות, כפי שהיה למערכת אלף. בכל מעבר לטכנולוגיה חדשה מאבדים דברים מסויימים ומרויחים דברים אחרים. החיפוש באלף דורש למידה והדרכה בעוד שבפרימו/מרחב חיפושים פשוטים (שהם עיקר החיפושים במערכת) אינם דורשים למידה והבנה.

לקוראים אין קשר לעלמא, היא תוכנה פנימית לצוות בלבד.


 מערכת עלמא היא מערכת ניהול ספריות מתקדמת, שבדומה לאלף, תשמש את עובדי הספרייה לניהול הרכש, ההשאלה והקיטלוג. למערכת זו אין רכיב חיפוש שישמש את קהל הקוראים, ולכן היא מערכת שמשפיעה רק על העובדים מאחורי הקלעים. מערכת זו החליפה את מערכת אלף החל מ-26 בנובמבר.

מערכת מרחב היא מערכת החיפוש של הספרייה מזה שבע שנים. עד עתה היא שאבה את המידע ממערכת אלף, לאחר המעבר המידע מגיע ממערכת עלמא. שינוי זה לא ישפיע על אופן החיפוש במערכת או על המידע המוצג בה."

ראו גם :

שימוש נכון במערכת החיפוש "מרחב" - קטלוג הספרייה הלאומית



ספריית יונס וסוראיה נזריאן - אוניברסיטת חיפה

73

"פורטל חדש לאיתור מאגרי מידע עלה לאוויר. הפורטל החדש מאפשר קישור ישיר למאגרי המידע. החיפוש הוא ידידותי ונוח לפי שם המאגר או לפי שם הפקולטה ושם החוג."!

טכנולוגיית הבלוקצ'יין ויישומה בספריות

74
בלוקצ'יין –שרשרת בלוקים,  היא טכנולוגיה שמושתתת על  הצפנה וביזור, על פיה שרשרת הבלוק מורכבת מסדרה של גושי נתונים  מוצפנים ומנוהלים ללא צורך ביישות מרכזית. 

השיתוף מבוסס על רשת תקשורת מסוג עמית לעמית עם רמה גבווהה של שקיפות שמבטיחה אמינות.  היישום המוכר ביותר בטכנולוגיה זו הוא מטבע הביטקוין  בו שרשרת הבלוקים משמשת לרישום כול ההעברות במטבע.  אך הטכנולוגיה יכולה להיות מיושמת גם בתחומים אחרים כולל  בספריות.
אחד המושבים בכנס השנתי 2019 של איגוד הספריות המיוחדות בארה"ב עסק בנושא טכנולוגיית הבלוקציין ואופן יישומו בספריות . דיווח על כך התפרסם במאמר מ- 27 בנובמבר 2019


75

הפצת תכנים ומידע

כלים ושיטות להפצת מידע : ניוזלטרים , ניסוי והמלצות , גרסה מס' 6 .


קישור לסקירה המעודכנת


העולם של הצ'טבוט 

76
צ'טבוט הוא כינוי לתוכנה שמטרתה היא ניהול שיחה מול משתמש אנושי. הצ'טבוט "מדבר" עם בן האדם דרך תיבת טקסט שמוטמעת באתר או בפייסבוק מסנג'ר, ונועד לעזור לו לקנות משהו, לתת מענה לפנייה או לשווק לו מוצרים.
קיימים שני סוגי צ'טבוטים: צ'טבוטים שפועלים על בסיס חוקים קבועים מראש, וצ'טבוטים שמשתמשים בטכנולוגיות בינה מלאכותית. הסוג הראשון מוגבל באפשרויות ומסוגל להגיע למספר קבוע של תשובות, בעוד הסוג השני לומד את התנהגות המשתמשים עם הזמן ומפתח תשובות משוכללות יותר ויותר ככל שהוא צובר ניסיון. עבור רוב שימושים הבסיסים יספיק צ'טבוט מהסוג הראשון, שכמובן זול וקל יותר לפתח.

קיימות לא מעט פלטפורמות להקמת בוטים, כשחלקן אף מציעות גרסאות בסיס חינמיות. בין החברות תמצאו את Chatfuel ו-Manychat,  ששתיהן פועלות דרך מסנג'ר ומציעות גרסאות חינמיות ששווה לנסות.
מקור 

מהם צ׳טבוטים? - מתחיל בחוויית משתמש טובה! 


נכון לדצמבר 2019, פועלים 240 אלף צ'טבוטים, ומשתמשים בהם 1.4 מיליארד גולשים.

צ'טבוטים לשינוי חברתי: רעיונות ודוגמאות לשימוש – מעין אלכסנדר


  ראו גם : 


  לכל הקוראים המנויים על הבלוג שלי אני מאחל חנוכה רגוע וגם שמח !

  עמי סלנט, דצמבר 2019

2 תגובות:

חקר החשיפה ברשתות חברתיות , תמונת מצב נובמבר 2024

מזה   כ9 שנים אני עוקב וחוקר את המאפיינים וההתפתחויות של רשתות חברתיות באינטרנט , גם באמצעות כמה וכמה קבוצות פייסבוק ודפי פייסבוק שאני מנהל,...