חפש בבלוג זה

יום שישי, 11 באוגוסט 2023

מדוע קשה להטמיע רשת חברתית חדשה : המקרה של רשת גוגל פלוס (עליה השלום) ורשת ת'רדס (תיבדל לחיים ארוכים)

 



איסוף, חקרנות וגיבוש : עמי סלנט , מידען ועורך תוכן דיגיטלי

 

נקודות עיקריות


·       מבחינה טכנית  הרשת החברתית גוגל פלוס הייתה בזמנו עדיפה על פייסבוק, אבל כל החברים שלכם, התמונות שלכם והפארמוויל שלכם עדיין בפייסבוק, אז למה להחליף?

 

·      רשת ת'רֶדְס (Threads) למי מכם שלא יודע מה זהמדובר באפליקציה הזהה לטוויטראבל מבית מארק צוקרברג, כלומר אפליקציה שאמורים לכתוב בה משפטים קצרים.

 

·     פלטפורמות מדיה חברתית מבוססות תוכן חולקות שלוש תכונות בסיסיות - הן מבוססות רשת, הן מתקיימות מהתוכן שהמשתמשים שלהן מייצרים או משתפים, והן פועלות כגורם המתווך ביניהם. הצלחתן תלויה במאמץ שהגולשים משקיעים בהן ( אידו איזדורפר , אוניברסיטת תל אביב , 2023) 

·       בניגוד לאינסטגרם ולטוויטר ( ובמידה מסויימת  לפייסבוק ) לרשת החברתית ת'רדס אין כמעט תוכן ייחודי שהמשתמשים יוצרים בה  ולכן צריך לשלב בתוכה קהלים יוצרי תוכן .

·       נאחל לרשת ת'רדס הצלחה (אבל , אחרי שבוע , חזרתי ל"מערה"  הדיגיטלית שלי בטוויטר)

 

 

הסקירה המלאה


 

גוגל פלוס הושקה ברעש גדול, כאחד הפרויקטים הגדולים ביותר של גוגל אי פעם, ביוני 2011: על כל מי שעשה שימוש כלשהו באחד השירותים של גוגל - כלומר, פחות או יותר כל מי שהשתמש במחשב או סמארטפון במקום כלשהו בעולם - הופעל לחץ להצטרף לרשת החדשה. ומיליונים אכן הצטרפו. ואז הם גילו שאין מה לעשות שם, והלכו. מה לעשות, יכול להיות שמבחינה טכנית גוגל פלוס היתה עדיפה על פייסבוק, אבל כל החברים שלכם, התמונות שלכם והפארמוויל שלכם עדיין בפייסבוק, אז למה להחליף? גוגל פלוס לא נסגרה רשמית, אבל דעכה באיטיות כשגוגל שנמכה אותה בהדרגה והקלה על המשתמשים להתעלם מקיומה. זה היה פרויקט ענק, יקר וכושל, שבחכמה שלאחר מעשה נראה מועד לכשלון מלכתחילה (דורון פישלר , 2017 )

 

הרשת  גוגל פלוס וקמה על ידי כמה מהטאלנטים הגדולים של גוגל, ביניהם ויק גונדוטרה, שהחברה גנבה ממיקרוסופט במיוחד בשביל המיזם וברדלי הורביץ, שהיה אחד מהאבות של ג'ימייל – וזכתה למשאבים כמעט בלתי מוגבלים. למרות הממשק – שעד היום לדעתנו עולה על הממשק המיושן של פייסבוק (זוכרים את ה'מעגלים'?) – ולמרות יכולות שיתוף ופרטיות מתקדמות הרבה יותר מהמתחרהולא מעט פיצ'רים, לא הצליחה גוגל פלוס לכבוש את ההמונים ( יניב אביטל, 2018)

 

האם הרשת החברתית ת'רדס שהקים מארק צוקרברג תישרוד ?


יצירה של רשת חברתית חדשה איננה דבר קל או פשוט, גם לחברות דוגמת מטא, אך השילוב בין המצב הנוכחי של טוויטר לאחר רכישתה על ידי מאסקהפסדי הענק מהשקעות החברה במטאוורס והדיווחים החוזרים על בריחת המשתמשים הצעירים לרשתות חברתיות מתחרות מובילה את מטא לנסות וליצור פתרון אלטרנטיבי למשתמשי טוויטר, תוך כדי שהיא משתמשת במבנה המבוזר והפופולרי יותר כיום ( יאן לנגרמן, 2023 )

רשת ת'רֶדְס (Threads) למי מכם שלא יודע מה זהמדובר באפליקציה הזהה לטוויטראבל מבית מארק צוקרברג, כלומר אפליקציה שאמורים לכתוב בה משפטים קצרים. וזהו, פחות או יותר. ת'רדס עלתה לאוויר בחודש יולי שזה הכי מהר שהמתכנתים של צוקרברג הצליחו לעבוד, בזמן שהוא מזיע ונושף להם באוזן "נו כבר, נו כבר, נו כבר". (מקור)

Threads הושקה רשמית ב-5 ביולי 2023 ב-100 מדינות, בהן ארצות הברית, הממלכה המאוחדת, אוסטרליה, ניו זילנד, קנדה, יפן וישראל, אך טרם יצאה באיחוד האירופי.

לעומת הציפור הכחולה ( טוויטר) , שמציעה למשתמשים שלה הפרדה בין התוכן שאתם עוקבים אחריו, לעומת תוכן מומלץ שבוחר עבורכם האלגוריתם, בת'רדס אין נכון לעכשיו שום הפרדה וכל התוכן מופיע בפיד אחד, ארוך ומעייף. כן, גם החברים שלכם והמשפיענים שאתם אוהבים לצרוך את התוכן שלהם, וגם עוד מיליוני אנשים וחשבונות שבינם לבינכם – אין שום קשר.

 


  הרשת החברתית החדשה ,  Threads  לא מביאה  חידושים פורצי דרך לשולחן הדיגיטלי שלכם . במקום לשבש את נוף המדיה החברתית הקיים, היא רק מחקה מושגים קיימים. בהיותה חלק מהתאגיד הגדול בתעשיית האינטרנט ( מטא).

הרשת החברתית החדשה ,  Threads  שואפת  להעביר משתמשים לפלטפורמה מקוונת  אחרת מבלי להציע שום דבר חדש או מהפכני מהותי .

 ציר הזמן הביתי  ברשת ת'רדס עמוס בפוסטים מחשבונות שאולי אין לך עניין לעקוב אחריהם. אפליקציית Threads אפילו לא אומרת לך אם אתה מסתכל על פוסט 'מוצע', כמו מה שנעשה באינסטגרם. זה מוביל לגלילה מאוד מייגעת ואם צריך להיות  כן ברוב המקרים , אוותר אחרי 30 שניות ואשאיר את האפליקציה לבדה לכמה שעות!! ( מקור: James Ash , 11 ליולי 2023 )


בעיית עודף המידע ברשת ת'רדס

התשתית (פרוטוקול) הדיגיטלית עליה ת'רדס מבוססת ActivityPub,  שמאפשרת שיתוף תכנים בין פלטפורמות חברתיות שונות, תאתגר את היכולת שלה לאכוף הגבלות על תוכן, כך טוען בכיר לשעבר בפייסבוק אלכס סטיימוסלדבריו, האופי המבוזר של תשתית הסושיאל יקשה על בלימת הפצת מידע ואכיפת ההסרה שלו ברגע שתוכן יעבור מרשת אחת לאחרת ומשרת אחד לאחר.

מקור


מיה דגן, יוצרת תוכן בטיקטוק (255 אלף עוקבים) ואינסטגרם (66 אלף עוקבים), הצטרפה גם היא לת'רדס ובימים הראשונים כתבה שם לא מעט

למה הפסקת לכתוב?

"ניסיתי להמשיך, אבל לא היו שם כבר אנשים. כבר לא היה פידבק, מה שמגניב בפלטפורמה חברית זה אינטראקציות, להיות שם לבד זה לא רלוונטי. אחרי שבוע וחצי פתאום כבר הרבה אנשים לא הגיבו ולא עשו לייקים. זה נהיה לדבר אל הקיר. תום יער כתבה שזה כמו שבירת דיסטנס עם מפורסמים, זה היה נורא נחמד, אבל אנשים אולי לא כזה אהבו את מה שראו".

מקור

 

לפי רויטרס, מארק צוקרברג הודיע לצוות העובדים שרשת -Threads איבדה יותר ממחצית מהמשתמשים שלה. בתוך חמישה ימים בלבד, התוכנה מבוססת הטקסט של Meta, שנוצרה כדי להתחרות בטוויטר, משכה 100 בהתחלה  מיליון משתמשים, אבל היא הולכת ומאבדת גובה משבוע לשבוע  ( מקור)

 

לפי חברת סימילרווב, שעוקבת אחרי נתוני השימוש באתרים ואפליקציות, היקף השימוש בת'רדס הגיע לשיא ב-7 ביולי, עם 49 מיליון משתמשים באנדרואיד, וצנח לאחר שבוע ל-23.6 מיליון בלבד.

 

ת'רדס לא מתה, אבל היא סובלת מירידה רצינית בהייפ. עדיין יש שם 17 מיליון משתמשים יומיים. זה לא ה-40 של ההתחלה ורחוק מאד מה-200 של טוויטר, אבל זה עדיין מספיק", מוסיף יותם ורטפלד, מנהל צוות הסושיאל של mako, ובעל ניסיון של עשור בתחום. (מקור)

 

בשבוע האחרון הרשת החברתית ת'רדס נאבקת להפסיק לדמם משתמשים ולהתייצב, ומוסיפה כמה פיצ'רים חדשים שיוכלו לעזור בזה.

 

ת'רדס ממשיכה להשתדרג למרות הדעיכהת'רדס מבית אינסטגרם של מטא מתבלת את הפלטפורמה החברתית החדשה בפיצ'רים נוספים, לאחר שהבאזז סביב ההשקעה דעך. גרסת ווב לגלישה מהמחשב ואפשרויות חיפוש חדשות הן בין התוספות החדשות לאפליקציה, שמספר המשתמשים היומיים בה צנח ב-82% מהשיא אליו הגיעה בימיה הראשונים. לא יודעים מה איתכם, אבל במטא עדיין אופטימיים לגבי ת'רדסלכתבה המלאה במאקו

 

מארק צוקרברג צריך להצליח לשכנע את המשתמשים שמדובר באלטרנטיבה אמיתית לטוויטר, ושאפשר להעתיק את הכיכר העיר הדיגיטלית - בתחומי ברנז'ה ברורים כמו פוליטיקה, אקטיביזם ועיתונות, כמו גם מפורסמים שמחפשים לשמור על קשר עם המעריצים שלהם.

גם אם המוצר עצמו יכול להיות מוצלח וטוב, במטא חייבים למצוא את הדרך למשוך את ההמון - שכן אם המשתמשים לא יגיעו, לא תהיה סיבה אמיתית לנסות להצטרף לרשת החברתית החדשה ( נבו טרבלסי , 2023 )

 

הפספוס של ת'רדס: לגרום לכולם לעבור מטוויטר ולחזור בתוך חודש




 ברויטרס דווח כי בחברה בוחנים גישות נוספות כדי למשוך את המשתמשים בחזרה לאפליקציה, כמו שרשורים בתוך אינסטגרם שיפנו לאפליקציה העצמאית. וזה מה שהמשתמשים עדיין מחפשים: את החידוש העיקרי שהאפליקציה מציעה.

המצב בעברית מורכב אפילו יותר: רוב הפיד האלגוריתמי כולל ציוצים באנגלית, ממים בינלאומיים וחוסר שיוך לשיח המקומי. אם בשבועיים הראשונים מפורסמים רבים השתלטו על השיח, ולא היה ניתן להתחמק מכך, כעת רואים הרבה יותר תוכן בינלאומי שלקהל הישראלי קשה יותר להתחבר אליו ( נבו טרבלסי  2023 )


האם גרסת הדפדפן  במחשב תציל את ת'רדס ?

 

גרסת הדפדפן, יחד עם אופציית החיפוש המתקדמת – יגיעו אל ת'רדס בשבועות הקרובים. נכון להיום, הגישה היחידה אל ת'רדס היא דרך האפליקציה של הרשת החברתית בטלפונים החכמים, כך שניתן להבין עד כמה אופציית הגלישה דרך הדפדפן נדרשת אצל הרבה משתמשי מחשבים שולחניים וניידים.

בנוסף לגרסת הדפדפן שמתקרבת, לת'רדס חסר גם כאמור פיצ'ר חשוב נוסף: אופציית חיפוש מתקדמת. הדבר היחיד שמשתמשים יכולים לחפש נכון לכרגע הוא שמות משתמשים אחרים, ללא שום דרך לחפש פוסטים ספציפיים או מילים מסוימותהדבר אמור להיות מתוקן בקרוב, ( מקור )

 

מהם האתגרים העיקריים שעומדים בפני Threads כדי להתמודד מול טוויטר ?




המשימה לעקוף את טוויטר  מהווה אתגר משמעותי עבור Threads, אמרו אנליסטים.

 

הפלטפורמה חייבת להתגבר על תופעה המכונה "אפקט הרשת", אשר לוכדת כיצד הערך של פלטפורמת מדיה חברתית מוגבר על ידי נוכחותם של מספר רב של משתמשים קבועים. אבל מספר המתשמשים הקבועים של ת'רדס  נותר נמוך מאד (מקור)

"בעוד שהם התחילו יחסית  בקנה מידה גדול , מה שהם לא הצליחו זה תרבות רשת ייחודית ", אמר דיוויד קרפף, פרופסור בבית הספר לתקשורת ולענייני ציבור באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, לחדשות ABC.

 

"התחושה של Threads היא כמו אינסטגרם המבוסס בעיקר על טקסט", הוסיף  פרופסור קרפף. "אם אתה מתחיל מבסיס משתמשי אינסטגרם, אתה מתחיל ממספר ממש גדול של משתמשים, אבל יש לך  אתגר כיצד לפתח תרבת רשת ייחודית משלך ((מקור)

 

 ראוי לציין ש-Threads לא מביאה שום דבר פורץ דרך מבחינתכם .

כל מה שהיא כן מציעה, טוויטר סיפקה במשך שנים, ויש הרבה שניתן למצוא בטוויטר שחסר ב-Threads. אין לה הודעות ישירות, מסנני הזנה, חדרי אודיו , חיפוש מתקדם , רשימות איסוף למעקב , או אפילו גרסת אינטרנט מתאימה (מקור)

 

עתיד רשת ת'רדס בראייה מחקרית


 פלטפורמות מדיה חברתית מבוססות תוכן חולקות שלוש תכונות בסיסיות - הן מבוססות רשת, הן מתקיימות מהתוכן שהמשתמשים שלהן מייצרים או משתפים, והן פועלות כגורם המתווך ביניהם. הצלחתן תלויה במאמץ שהגולשים משקיעים בהן ( אידו איזדורפר , אוניברסיטת תל אביב , 2023)

מקור :  לסקירה המלאה       

 

 בניגוד לאינסטגרם ולטוויטר ( ובמידה מסויימת  לפייסבוק ) לרשת החברתית ת'רדס אין כמעט תוכן ייחודי שהמשתמשים יוצרים בה  ולכן צריך לשלב בתוכה קהלים יוצרי תוכן .

 

·       נאחל לרשת ת'רדס הצלחה ( אבל אחרי שבוע,   חזרתי ל"מערה"  הדיגיטלית שלי בטוויטר)

 



 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

חקר החשיפה ברשתות חברתיות , תמונת מצב נובמבר 2024

מזה   כ9 שנים אני עוקב וחוקר את המאפיינים וההתפתחויות של רשתות חברתיות באינטרנט , גם באמצעות כמה וכמה קבוצות פייסבוק ודפי פייסבוק שאני מנהל,...